• Home
 • Geld
 • Je pensioen opbouwen in Nederland
Vrouw kijkt naar telefoon
Bron: Anna Shvets
Informatie
Je pensioen opbouwen in Nederland
Laatst gewijzigd: 10-4-2024 15:14

Werk je in Nederland? Dan bouw je pensioen op. Dit is geld dat je krijgt als je 67 jaar of ouder bent en niet meer hoeft te werken. Lees hier hoe het werkt.

 Als je in Nederland werkt, kun je op 2 manieren pensioen opbouwen:

 • Je bouwt een basispensioen vanuit de

  Klik hier voor extra uitleg
  Algemene Ouderdomswet (AOW)
  . Dit is automatisch geregeld via je
  Klik hier voor extra uitleg
  loonbelasting
  .

 • Je bouwt vaak extra  pensioen bij je werkgever. 

Ben je gevlucht uit Oekraïne en ben je ouder dan 67? Dan heb je de leeftijd waarop je normaal gesproken pensioen zou krijgen in Nederland. Maar omdat je niet in Nederland hebt gewerkt, krijg je geen pensioen. Je krijgt dan wel leefgeld van de Nederlandse overheid.

Dit is hoe je basispensioen (AOW) opbouwt

Als je gevlucht bent uit Oekraïne en in Nederland werkt, bouw je automatisch AOW op voor elk jaar dat je hebt gewerkt. Hoe langer je in Nederland werkt, hoe meer AOW je opbouwt.

De uiteindelijke hoogte van de AOW hangt af van:

 • Het aantal jaren opgebouwde AOW;

 • Je (woon)situatie op het moment dat je recht hebt op AOW. Woon je alleen, dan krijg je meer AOW. Woon je samen of ben je getrouwd, dan krijg je minder AOW.

Dit is hoe je een aanvullend pensioen opbouwt

Werk je in loondienst? Dan bouw je meestal een aanvullend pensioen op. Ook als je werkt via een uitzendbureau. Volgens de Nederlandse wet zijn werkgevers niet verplicht om voor jouw pensioen te sparen. Maar de meeste werkgevers doen dat wel. 

Jij en je werkgever sparen dan samen pensioen via

Klik hier voor extra uitleg
pensioenfonds
of pensioenverzekeraar. Die beheert je pensioengeld en betaalt je pensioengeld uit wanneer je stopt met werken. Vaak betaalt de werkgever ⅔e deel en betaal jij ⅓e. Jouw gedeelte wordt automatisch ingehouden op je loon. Je hoeft daar zelf niets voor te doen.

In je arbeidscontract of in of in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) staat hoe dat voor jou geregeld is. Je kunt hier altijd naar vragen tijdens het gesprek over je arbeidscontract.

Je ontvangt een brief wanneer je met pensioen mag gaan

De leeftijd waarop je met pensioen gaat, verschilt per beroepsgroep en per jaar. In 2024 stoppen de meeste mensen met werken als ze 67 jaar zijn. Als je zwaar werk doet, kan je misschien eerder stoppen met werken.

Woon je in Nederland? Dan ontvang je ongeveer 4 maanden voor jouw pensioenleeftijd een brief van de

Klik hier voor extra uitleg
Sociale Verzekeringsbank (SVB)
. In deze brief staat hoe je jouw AOW moet aanvragen.

Om je extra pensioen te krijgen, moet je zelf contact opnemen met je pensioenfonds of verzekeraar. Je kunt zelf kiezen wanneer je met pensioen gaat en aan hen doorgeven vanaf welk moment je pensioen wilt ontvangen. Als je eerder met pensioen gaat dan de pensioenleeftijd, krijg je minder pensioen per maand.

Jouw pensioen als je naar het buitenland verhuist
Jouw extra pensioen als je van werkgever wisselt
Wat vind je van dit artikel?