Nederlandse bibliotheek
Bron: Wikimedia Commons

Wat je (gratis) kunt doen in bibliotheken in Nederland

Laatst gewijzigd: 8-2-2024 14:24
Deel dit artikel

In iedere Nederlandse gemeente is een bibliotheek, een boekenpunt of een bibliotheekbus. Je kunt er boeken lenen, maar er zijn vaak ook gratis activiteiten voor volwassenen en kinderen. Je leest er meer over in dit artikel.

Er zijn activiteiten voor alle leeftijden in de bibliotheek

Je kunt bij alle bibliotheken zonder afspraak naar binnen lopen. Je kunt er gratis gebruikmaken van de computers, een tijdschrift of krant lezen en een kopje koffie of thee drinken. Ook zijn er workshops, cursussen, bijeenkomsten. Bijvoorbeeld taalles, digitale vaardigheden leren, voorleesactiviteiten of muziek voor kinderen. Dit zijn activiteiten voor alle leeftijden. Ook is er online veel te vinden. Bijvoorbeeld Oekraïense lesboeken, luisterboeken, kleurplaten en meer. Het verschilt per bieb wat er georganiseerd wordt.  Medewerkers van de bibliotheken kunnen je helpen om lid te worden en jouw vragen beantwoorden.

Kinderen kunnen vaak gratis lid worden van de bibliotheek

Kinderen kunnen vaak gratis lid worden van de bibliotheek. Als volwassene kost een lidmaatschap geld. Als vluchteling uit Oekraïne kun je soms korting krijgen op je lidmaatschap. Dit verschilt per gemeente. Ga met een identiteitsbewijs naar je lokale bibliotheek en een medewerker helpt je om het lidmaatschap te regelen. Je krijgt dan een pasje en daarmee kun je allerlei boeken en andere materialen lenen.

Helpt dit artikel jou?