• Start
 • Dit moet je regelen als je een eigen bedrijf wilt beginnen
Logo van Kamer van Koophandel
Bron: Rein van Zanen

Dit moet je regelen als je een eigen bedrijf wilt beginnen

Laatst gewijzigd: 19-2-2024 08:45
Deel dit artikel

Wil je een eigen bedrijf beginnen in Nederland? Dan moet je je inschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK). Lees hier hoe dat werkt.

Deze gegevens heb je nodig om je in te schrijven bij de KvK

Wil je fulltime als ondernemer aan de slag? Dan ben je verplicht je in te schrijven in het handelsregister van de

Klik hier voor extra uitleg
Kamer van Koophandel (KVK)
. Je hebt hiervoor nodig:

 • een bewijs van verblijf van de

  Klik hier voor extra uitleg
  Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
   

 • een

  Klik hier voor extra uitleg
  burgerservicenummer (BSN)

 • een

  Klik hier voor extra uitleg
  DigiD 

Let op: Heb je een onderneming in je land van herkomst?  Ook dan kun je je inschrijven bij de KVK. Je hebt dan de originele documenten van de onderneming nodig. Je kunt navragen bij de KvK wat de extra voorwaarden om een buitenlands bedrijf in te schrijven.

Je schrijf je in op een adres in Nederland

Je hebt een adres nodig in Nederland om te kunnen ondernemen in Nederland. Heb je geen kantooradres? Dan kun je je woonadres gebruiken. Je adres komt openbaar op de website van de KvK te staan. Mensen die jouw bedrijf zoeken, kunnen het adres van je bedrijf dus ook online vinden.

Woon je in een opvang van de gemeente? Dan moet je met de locatie waar je woont overleggen of je je bedrijf op dit adres mag registreren.

Zo maak je een afspraak bij de KvK

Op de website van de KvK kun je inloggen met je DigiD en een afspraak maken. Van tevoren kun je uitzoeken welke informatie en welke documenten nodig zijn voor het starten van een bedrijf. En dat je de gegevens die je nodig hebt voor je inschrijving meeneemt naar de afspraak.

Ga vervolgens naar de afspraak die je bij de KVK hebt gemaakt. Een medewerker van de KVK maakt je inschrijving bij de KvK definitief. Vanaf dat moment sta je ingeschreven als ondernemer en kun je starten met je bedrijf.

De KvK biedt ook cursussen aan over ondernemers in Nederland. Als je staat ingeschreven bij de KvK kun je hier vaak gratis gebruik van maken.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Je eigen bedrijf beginnen in Nederland