Protest
Ervaring
'Ik ben gevlucht uit Oekraïne, niet uit Marokko'
Laatst gewijzigd: 23-5-2024, 15:07

Tijdens zijn laatste studiejaar tandheelkunde moest de Marokkaanse Anass Oekraïne ontvluchten. In mei 2022 komt hij in Nederland aan. Niet wetende dat zijn recht op tijdelijke bescherming in Nederland eerder eindigt. "We zijn allemaal voor dezelfde invasie gevlucht, waarom mag ik niet blijven?"

De tijdelijke bescherming eindigt op 4 september voor duizenden mensen

De 25-jarige Anass verblijft in Tilburg. Hij werkt en wil het liefst zijn leven weer opbouwen. Maar zijn recht op tijdelijke bescherming eindigt op 4 september. Net als ongeveer 3.000 andere mensen die volgens de Rijksoverheid naar Nederland zijn gekomen, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben.

"Zowel in Oekraïne als in Nederland wordt mijn leven afgepakt"

Anass vertrok vanuit zijn geboorteland Marokko naar Oekraïne om te studeren. Zijn diploma was binnen handbereik toen Rusland Oekraïne binnen viel. "Ik moest Oekraïne verlaten en in Nederland een nieuw leven opbouwen. Ik heb inmiddels een baan. Maar nu mag ik niet meer denken aan een toekomst in Nederland, omdat mijn tijdelijke bescherming stopt. Ik vind dat discriminerend. We zijn allemaal vanwege dezelfde reden gevlucht, maar mensen met de Oekraïense nationaliteit blijven wel onder deze richtlijn vallen. Een asielprocedure ingaan wil ik niet. Ik ben gevlucht uit Oekraïne, niet uit Marokko."

"De regels zijn vanaf het begin niet duidelijk geweest"

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bericht iedereen per brief over hun status in Nederland en de mogelijke veranderingen hierin. "De IND heeft voor veel verwarring gezorgd. Ik kreeg eerst een brief waarin stond dat ik mocht blijven. Ik kreeg hoop. Maar dit bleek een verkeerde brief te zijn. Het zorgt voor veel frustratie en onduidelijkheid."

"We willen een vreedzaam protest"

"Net als anderen snap ik niet waarom de tijdelijke bescherming eindigt voor ons." Via X (voorheen Twitter) kwam Anass er achter dat er werd geprotesteerd tegen de beëindiging van de tijdelijke bescherming op 4 september 2023. Het protest op 14 augustus in Den Haag werd bezocht door honderden mensen. "Ik wilde meedoen, mijn stem laten horen. Veel mensen werken nu legaal en hebben onderdak. Als we straks niet meer mogen werken en geen onderdak hebben, zorgt dat voor veel meer illegaliteit in Nederland." 

Het protest was vooraf al bekend bij de politie. "Wij hebben aan de politie gevraagd of we mochten protesteren. We hebben dit goed afgesproken met hen. We willen een vreedzaam protest zonder problemen." Ook het volgende protest is gepland. Anass gaat door met protesteren. Hij hoopt dat er snel verandering komt in zijn situatie. "Ik blijf mijn stem laten horen. Dat is het enige dat ik nu kan doen. Ik wens iedereen een eerlijk beleid zonder discriminatie."

Informatie over protesteren tegen beëindiging tijdelijke bescherming
Meer informatie over, onder andere, de protesten tegen de beëindiging van de tijdelijke bescherming lees je hier
Dit zijn jouw opties als je geen recht hebt op tijdelijke bescherming
Op deze pagina lees je de mogelijke opties na 4 september. Bijvoorbeeld: asiel aanvragen, terugkeren naar je land van herkomst of een andere verblijfsvergunning aanvragen.
Wat vind je van dit artikel?