• Start
  • "Werk vinden is makkelijk in Nederland. Werk vinden dat echt bij je past niet"
Bron: VluchtelingenWerk Nederland

"Werk vinden is makkelijk in Nederland. Werk vinden dat echt bij je past niet"

Laatst gewijzigd: 18-3-2024 09:14
Deel dit artikel

Door de grote vraag naar werknemers in Nederland, vind je al snel een baan in Nederland. Maar de uitdaging is om werk te vinden dat echt bij je past. Het lukte de Oekraïense Lesya wel om werk te vinden waar ze van droomde: "Ik ben zo dankbaar".

'Werk is belangrijk voor mij, ik wil niet stilzitten'

Lesya (44) uit Kyiv vond een opleidingsplek als schilder. 'Het maakt me heel erg blij. Dit is mijn werk én mijn hobby!' Kort na de Russische invasie vluchtte ze met haar dochters (24 en 22) het land uit. Uiteindelijk belandden ze in Amsterdam waar Lesya nu in een Oekraïne-opvanglocatie verblijft. Werk is belangrijk voor haar. "Ik wil niet thuis op de bank zitten. Dat is voor mijn hoofd niet goed."

"Ik leer beter Nederlands en ik leer een vak"

Lesya ging in Nederland al snel aan het werk als schoonmaakster en leerde tegelijkertijd Nederlands en Engels. De voormalig accountancy-medewerker houdt van schilderen en bakken en wilde absoluut niet meer de hele dag achter een bureau zitten. Nu werkt ze twee dagen in de week bij een bedrijf dat tosti's maakt en doet ze twee dagen deze schildersopleiding. Bij het ene leert ze beter Nederlands en bij het andere een vak.

"De zoektocht naar een passende baan is een uitdaging"

Het lukte Lesya niet meteen om een opleiding en werk te vinden wat bij haar past. Daarvoor kreeg ze hulp van Loes van VluchtelingenWerk (VWN). Loes helpt mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne met het vinden van werk waar mensen langere tijd blij van worden. En een baan die past binnen de wet- en regelgeving. "De zoektocht naar een passende baan is een heel proces en een eerste baan is vaak niet het eindpunt." 

Voor ze aan de schildersopleiding begon, werkte Lesya kort bij een ander, klein schildersbedrijf. De taal en het gebrek aan kennis over het werk vormde toen een struikelblok. "Maar we blijven meedenken", zegt Loes. "We kijken naar opleiding, werkervaring, taalniveau, interesses en drijfveren." Ze vond een plek voor Lesya waar ze het schildersvak kan leren. In een grote loods op een Amsterdams industrieterrein krijgt Lesya nu de begeleiding van Henk die ze nodig heeft om uiteindelijk aan de slag te gaan als schilder.

"We zien Lesya in de toekomst zeker werken voor een schildersbedrijf"

En nu schuurt Lesya dus met een blij gezicht het houtwerk in de loods. Haar begeleider Henk vertelt dat hij ziet hoe gedreven ze is. "Lesya wil heel graag aan de slag. We leren haar hier de basistechnieken van het schuren, schilderen, de verschillende soorten verf. Dat kost even wat tijd, maar daarna zien we haar zeker snel aan het werk gaan bij een schildersbedrijf." 

Lesya zelf is vooral heel erg blij om met haar handen te kunnen werken en de hele dag fysiek bezig te zijn. "Door dit goed te doen en straks aan het werk te zijn, wil ik ook de mensen in Nederland bedanken dat ze ons hier hebben opgevangen. Ik weet nog niet waar ik heen wil als de oorlog voorbij is, maar ik kan in ieder geval mijn nieuwe kennis gebruiken om Kyiv te helpen opbouwen. Er is veel te repareren. En ik kan daar nu aan bijdragen!"

Hulp bij het vinden van werk dat bij je past

Wil je ook graag hulp bij het vinden van werk dat bij je past? Lees hier onze tips. 

Vind je het lastig om zelf een baan te vinden die goed bij je past? Bijvoorbeeld omdat je niet goed Nederlands of Engels spreekt of nog geen netwerk hebt in Nederland. Neem dan contact op met je contactpersoon bij VWN en vraag of je hulp kunt krijgen bij het vinden van een baan. 

Is dit artikel interessant voor jou?