• Start
  • Uitgebreidere remigratieondersteuning derdelanders
Mensen stappen in een vliegtuig
Bron: Longxiang Qian

Uitgebreidere remigratieondersteuning derdelanders

Gepubliceerd op: 15-3-2023 12:14
Deel dit artikel

Ben je gevlucht uit Oekraïne, maar heb je niet de Oekraïense nationaliteit? Vluchtelingen die in Oekraïne verbleven op basis van een tijdelijke verblijfsvergunning en die vóór 19 juli 2022 in Nederland zijn ingeschreven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP), kunnen vanaf 15 november 2022 gebruik maken van remigratieondersteuning van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Hiermee kun je terugreizen naar je land van herkomst of een ander land buiten de Europese Unie. De ondersteuning bestaat onder andere uit een bedrag van €5000 per persoon, als je voor 31 december 2022 terugreist.

Remigratieondersteuning DT&V

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat vluchtelingen die in Oekraïne verbleven op basis van een tijdelijke verblijfsvergunning vanaf 4 maart 2023 niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. DT&V biedt een uitgebreidere remigratieondersteuning dan normaal. Als je aan de voorwaarden voldoet en vóór 1 februari 2023 een aanvraagt indien, dan krijg je:

  • Advies en informatie over remigratie;

  • Een vliegticket voor een enkele reis;

  • Begeleiding bij vertrek op luchthaven Schiphol; en

  • Een financiële bijdrage, te ontvangen bij vertrek op luchthaven Schiphol.

  1. Als je je tussen 15 november en 31 december 2022 aanmeldt en binnen 1 maand na aanmelding uit Nederland reist, krijg je een vergoeding van 5000 euro per persoon.

  2. Als je je tussen 1 januari en 1 februari 2023 aanmeldt en binnen 1 maand na aanmelding uit Nederland reist, krijg je een vergoeding van 2000 euro per persoon.

Vanaf 1 februari 2023 is de reguliere terugkeerondersteuning weer van kracht.

Let op: de remigratieondersteuning is alleen bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne, die in Oekraïne verbleven op basis van een tijdelijke verblijfsvergunning en die zijn ingeschreven de BRP vóór 19 juli 2022.

Wil je meer weten over de remigratieondersteuning, de voorwaarden en hoe je je kan aanmelden? Kijk dan snel op de pagina ‘Remigratieondersteuning’ of op de website van DT&V.

Is dit artikel nuttig voor jou?