Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Drie mensen vertrekken

Vluchtelingen zonder Oekraïense nationaliteit mogen half jaar langer blijven

Gepubliceerd op: 14-2-2023 12:47
Deel dit artikel

Vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben, hebben tot 4 september 2023 recht op Tijdelijke Bescherming in Nederland. Eerst zouden zij tot 4 maart Tijdelijke Bescherming krijgen, maar dat is met een half jaar verlengd.

De criteria

De verlenging van de tijdelijke bescherming geldt voor mensen die:

  • een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hadden, én:

  • zich voor 19 juli 2022 in Nederland hebben ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Je behoudt het recht om te verblijven in de opvang voor mensen uit Oekraïne. Daarnaast houd je het recht op medische zorg, leefgeld, onderwijs tot 18 jaar en de mogelijkheid om te werken.

Nog geen andere opvangplekken

Burgemeesters in Nederland vroegen staatssecretaris Eric van der Burg - hij gaat over Asiel - om de Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor mensen zonder Oekraïense nationaliteit te verlengen. Er is voor hen nog geen andere opvang geregeld.

Na het stopzetten van de Tijdelijke Bescherming zouden er in 1 keer duizenden mensen bijkomen in de asielopvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De burgemeesters maken zich hier zorgen over omdat het daar al zo druk is dat er noodopvanglocaties nodig zijn.

Asielaanvragen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) start de komende periode met de afhandeling van asielaanvragen van mensen uit Oekraïne zonder Oekraïense nationaliteit.

Na 4 september loopt de bescherming onder de tijdelijke richtlijn af. Als op dat moment je asielaanvraag nog in behandeling is, heb je wel recht op reguliere asielopvang.

Is dit artikel nuttig voor jou?