• Start
  • Dit verandert er voor vluchtelingen zonder Oekraïense nationaliteit
Wereldbol en paspoort
Bron: Tim Miroshnichenko

Dit verandert er voor vluchtelingen zonder Oekraïense nationaliteit

Gepubliceerd op: 14-2-2023 16:11
Deel dit artikel

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) is met 6 maanden verlengd voor vluchtelingen zonder Oekraïense nationaliteit. Hieronder lees je wat dit voor jou betekent.

Geldt deze verlenging voor mij?

De verlenging geldt voor mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne, die zich voor 19 juli 2022 in Nederland hebben ingeschreven. Eerst mochten zij tot 4 maart 2023 in Nederland blijven. Nu hebben zij 6 maanden langer recht op bescherming in Nederland.

Wat betekent deze verlenging voor opvang, werk, studie en leefgeld?

Je kunt tot 4 september 2023 in de gemeentelijke of particuliere opvang blijven. Ook houd je je recht op medische zorg, leefgeld, onderwijs tot 18 jaar en de mogelijkheid om te werken.

Moet ik zelf iets doen om mijn verblijf te verlengen?

De

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
informeert mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne binnenkort over wat je moet doen. De IND gaat je vragen om zelf een O-document aan te vragen.

Met dit document kun je na 4 maart 2023 aantonen dat je recht hebt op tijdelijke bescherming. In de informatie die je van de IND krijgt, staat uitgelegd hoe je dat kunt doen.

Wat gebeurt er als ik al asiel heb aangevraagd?

De IND start vanaf nu met de afhandeling van deze asielaanvragen.

Kom je uit een veilig land van herkomst, uit Syrië of uit Jemen? De IND geeft voorrang aan jouw aanvraag. De IND behandelt eerst de 1.200 aanvragen van mensen die afkomstig zijn uit veilige landen van herkomst. Daarnaast geeft de IND ook voorrang aan 100 asielaanvragen van mensen uit Jemen en Syrië.

Kom je niet uit een veilig land van herkomst, Jemen of uit Syrië? Dan behandelt de IND jouw aanvraag niet met voorrang. Door de hoeveelheid asielaanvragen kan het lang duren voordat jouw asielaanvraag in behandeling wordt genomen.

Is je asielaanvraag niet voor 4 september behandeld? Dan moet je na 4 september waarschijnlijk de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne verlaten. Je gaat dan naar de reguliere opvang voor asielzoekers.

Krijg ik financiële steun als ik wil terugkeren naar mijn land van herkomst?

Als je wilt terugkeren naar je land van herkomst, kun je financiële steun krijgen. Dit heet de remigratieregeling van de

Klik hier voor extra uitleg
Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V)
. Van hen kun je een financiële vergoeding van € 2.000,- krijgen. Dit kan tot 4 maart 2023.

Vanaf dinsdag 14 februari kunnen mensen die aan de voorwaarden voldoen zich hiervoor aanmelden op de website van de DT&V. In de periode na 4 maart kun je gebruikmaken van de normale terugkeerondersteuning van DT&V en IOM.

Wat verandert er op 4 september 2023?

Dan vervalt het recht op bescherming onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Je kunt na 4 september niet meer in de gemeentelijke opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen blijven.

Heb je asiel in Nederland aangevraagd? Dan val je vanaf 4 september onder de regelingen die gelden voor asielzoekers. Is je asielaanvraag definitief afgewezen? Dan moet je binnen 28 dagen Nederland verlaten.

Wie kan mij verder helpen?

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van VluchtelingenWerk Nederland (VWN) of ga langs bij een inloopspreekuur.

Is dit artikel nuttig voor jou?