Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Het logo van Remember Together. Een zonnebloem met daarbij de datum: 24 februari 2023

Bron: Remember Together

Samen stilstaan bij een jaar oorlog

Gepubliceerd op: 15-2-2023 10:06
Deel dit artikel

Op 24 februari is het 1 jaar geleden dat Rusland Oekraïne inviel. Daarom organiseert de Oekraïense gemeenschap dan het evenement 'Remember Together'. Tijdens het evenement kun je samen op de Jaarbeurs in Utrecht de oorlog herdenken en elkaar steun en hoop geven voor de toekomst.

Speciaal programma

Het idee voor een landelijke herdenkingsbijeenkomst komt van de Oekraïense organisatie Vital'nya in Utrecht. Bij Vital'nya komen sinds 1 april vorig jaar vluchtelingen uit Oekraïne samen om elkaar te ontmoeten, lessen te volgen, culturele evenementen bij te wonen en deel te nemen aan groepsgesprekken en traumaverwerking. Op 24 februari van 11.00 tot 17.00 uur organiseren ze een speciaal programma om de oorlog te herdenken.

'The Walk of Hope'

Vanaf 10.30 uur wordt voorafgaand aan het programma 'The Walk of Hope' gelopen. De route volgt de weg die duizenden vluchtelingen het afgelopen jaar aflegden tussen Utrecht CS en Jaarbeurs Hal 5.

Langs de route is op zuilen te zien en te lezen wat er door de vluchtelingen en hulpverleners heen ging bij aankomst en ontvangst. De wandeling is zowel voor vluchtelingen uit Oekraïne als voor Nederlanders.

'Remember Together'

Het motto van de dag is 'Remember Together'. De thema's herdenken en verbinden staan centraal. Op de beursvloer van hal 1 komen 25 ontmoetingspunten die symbool staan voor de Oekraïense steden en regio's. Deze punten worden ingericht als huiskamers.

Je kunt een reis maken door Oekraïne, stads- en regiogenoten ontmoeten en beelden zien van de actuele situatie in het land. Op het centrale podium in de Jaarbeurs worden tussen 15.00 en 16.00 uur toespraken gehouden. Daarna zijn er optredens met Oekraïense muziek.

Het is niet alleen voor de vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook voor de Nederlanders die hen het afgelopen jaar hebben bijgestaan. Denk hierbij aan leden van de gastgezinnen, vrijwilligers, hulpverleners en medewerkers van de veiligheidsregio's en overheden. Zij zijn van harte welkom om met jou mee te gaan naar deze bijeenkomst.

Tickets en donaties

Tickets zijn gratis voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Aan Nederlanders wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd, vanaf 10 euro. Alle opbrengsten uit de ticketverkoop gaan naar de organisatie van het evenement.

Is dit artikel nuttig voor jou?