Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Geld uit portemonnee

Bron: Leefgeld

Wijzigingen in het leefgeld per 1 februari 2023

Gepubliceerd op: 7-3-2023 14:53
Deel dit artikel

De Nederlandse overheid heeft veranderingen aangebracht aan de Regeling Opvang Ontheemden Oekraïne (RooO). Om de RooO beter te laten passen bij de regelingen voor leefgeld voor andere groepen in Nederland, heeft de Nederlandse overheid samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de RooO geëvalueerd en aangepast. In dit artikel lees je de exacte veranderingen in het leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Wijzigingen in het leefgeld per 1 februari 2023

De veranderingen aan de RooO zorgen voor een wijziging in het leefgeld. Hieronder lees je wat de nieuwe voorwaarden van het leefgeld zijn. 

  • Het nieuwe bedrag voor kleding en persoonlijke uitgaven is €56,12 per maand (voorheen €55).

  • Het leefgeld is op 1 februari verandert. Tot 1 februari 2023 was het leefgeld (voor eten) €205 per persoon. Nu is het bedrag dat je krijgt afhankelijk van de grootte van je gezin. Hoe meer mensen in je gezin, hoe lager het bedrag per persoon.

  • Bestaat je gezin uit 1 of 2 personen, dan ontvang je per volwassene €215,06 en per minderjarige €178,36 per maand.

  • Bestaat je gezin uit 3 personen, dan ontvang je per volwassene €171,99 en per minderjarige €142,57 per maand.

  • Bestaat je gezin uit 4 personen of meer, dan ontvang je per volwassene €150,45 en per minderjarige €124,97 per maand.

  • Je krijgt geen geld voor eten op het moment dat je in een gemeentelijke opvang verblijft waar het eten voor je wordt verzorgd.

  • Voor mensen die bij een gastgezin verblijven wordt de extra toelage op het leefgeld verlaagd. Momenteel is de toelage €215 per volwassene en €55 per minderjarige, maar vanaf 1 februari 2023 is dit bedrag €93 per maand voor zowel volwassenen, als minderjarigen.

De laatste verandering die per 1 februari 2023 intreedt, is de verandering in de regels voor werk en leefgeld. Op dit moment ontvang je leefgeld totdat je gaat werken. De rest van het gezin blijft leefgeld ontvangen als je gaat werken. Per 1 februari 2023 wordt het leefgeld van het hele gezin stopgezet als iemand van 18 jaar of ouder gaat werken. Dit gebeurt ook als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid.

Bekijk de factsheet van de Nederlandse overheid om de veranderingen in een handig overzicht te lezen.

Is dit artikel nuttig voor jou?