Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
  • Start
  • Werken onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming
Mensen vergaderen aan een tafel en werken op hun tablet
Bron: Fauxels

Werken onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Gepubliceerd op: 4-4-2023 12:14
Deel dit artikel

Iedereen die valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming mag in Nederland werken. Je werkgever hoeft geen werkvergunning voor je aan te vragen. Ook als je tot 4 september 2023 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt, mag je in Nederland blijven werken.

Geen reden voor ontslag

Sinds de verlenging van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, weten werkgevers niet altijd of jij mag blijven werken. Maar volgens de richtlijn mag je gewoon blijven werken. Als jouw werkgever dreigt met een ontslag, vraag hen dan contact op te nemen met de arbeidsinspectie of de IND. Zij kunnen jouw werkgever uitleggen of bewijzen dat je mag blijven werken onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming.

Werken met geldig bewijs van verblijf

Heb je sinds 4 maart 2023 nog geen brief over de verlenging van jouw pasje (O-document) gekregen van de IND? Dan zijn jouw rechten niet veranderd op 4 maart 2023. Dit betekent dat je nog steeds mag werken. Je moet dan wel een sticker of pasje hebben dat geldig was tot 4 maart 2023. En je moet ingeschreven staan bij de gemeente (BRP).

De verlengingsbrief

Het is belangrijk dat je de brief over de verlenging van jouw bewijs van verblijf krijgt. De brief én je oude sticker gelden samen als je nieuwe bewijs van verblijf onder de Tijdelijke Bescherming. Hiermee laat je zien aan organisaties van de overheid, scholen en werkgevers dat je mag werken en studeren. Lukt het niet om aan deze brief te komen? Bel dan met de IND. Dat kan via het telefoonnummer: 088 043 04 30. De IND verwacht in maart en april 2023 de laatste brieven (opnieuw) te kunnen sturen.

Is dit artikel nuttig voor jou?