Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Hotline support

Collegegeld 2023-2024 mogelijk hoger dan vorig jaar

Gepubliceerd op: 12-5-2023 13:52
Deel dit artikel

Als Oekraïense student in Nederland betaal je vanaf september waarschijnlijk meer collegegeld. Dit studiejaar rekenden hogescholen en universiteiten een lager bedrag voor vluchtelingen uit Oekraïne. Voor komend studiejaar doen de scholen dit niet standaard.

Studeren voor Oekraïners komend studiejaar duurder

Het collegegeld kan voor studiejaar 2023-2024 tot € 10.000 per jaar meer zijn. Dit hoge bedrag kan gelden als je dit jaar gaat starten met een studie. Maar ook voor Oekraïense studenten die vorig jaar begonnen zijn aan een studie. 

Daarnaast komen Oekraïense studenten ook komend jaar niet in aanmerking voor studiefinanciering. Alleen studenten met een Nederlandse nationaliteit of met een verblijfsvergunning kunnen hier gebruik van maken.

Het bedrag verschilt per school

De scholen mogen zelf bepalen hoeveel collegegeld zij komend jaar vragen aan buitenlandse studenten. Hogescholen en universiteiten vroegen afgelopen studiejaar het minimale bedrag per jaar aan collegegeld. Dit heet het wettelijke tarief en was ongeveer € 2.209. Voor het studiejaar 2023 - 2024 kan jouw universiteit het instellingstarief vragen. Het instellingstarief is een speciaal bedrag voor buitenlandse studenten. Het instellingstarief is veel hoger dan het minimale bedrag. 

Let op: Heb je de Oekraïense nationaliteit en ben je vorig jaar begonnen met studeren aan een hogeschool? Dan geldt dit hoge bedrag niet voor jou. Je betaalt dan het minimale wettelijke collegegeld net als vorig studiejaar. Universiteiten mogen wel zelf bepalen welk bedrag ze vragen.

Vragen

Weet je niet zeker welk bedrag jij volgend jaar moet betalen? Neem dan contact op met jouw hogeschool of universiteit.

Heeft dit artikel jou geholpen?