Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Vrouw haalt bewijs van verblijf op bij de IND

Bron: RefugeeHelp

Haal je bewijs van verblijf op bij de IND

Gepubliceerd op: 16-6-2023 13:36
Deel dit artikel

Heb jij nog geen bewijs van verblijf van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in je paspoort? Dat heeft mogelijk gevolgen voor je werk en opvang. Via de afsprakenplanner kun je een afspraak maken om je bewijs af te halen bij de IND.

Afspraak maken via de afsprakenplanner

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) roept Oekraïners in Nederland op om hun bewijs van verblijf snel op te halen. Dit bewijs van verblijf is een sticker die je in je paspoort plakt. Met deze sticker heb je in ieder geval tot 4 maart 2024 recht op tijdelijke bescherming in Nederland. Je hebt een sticker in je paspoort nodig om aan te tonen dat je in Nederland mag wonen en werken.  Ongeveer 17.000 mensen hebben nog geen sticker bij de IND opgehaald.  

Via de afsprakenplanner kun je een afspraak maken bij de IND om je sticker op te halen.

Gevolgen zonder sticker

Als je geen sticker hebt, heb je geen recht op:

  • Leefgeld

  • Opvang

  • Medische zorg

  • Onderwijs (voor kinderen)

De sticker is ook belangrijk als je gaat reizen. Bij grenscontroles zorgt het Nederlandse bewijs van verblijf ervoor dat je niet teruggestuurd kan worden naar onveilig Oekraïens gebied. 

Wil je weten of jij recht hebt op tijdelijke bescherming en wat je verder moet regelen als je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt? Bekijk dan de pagina ‘Richtlijn Tijdelijke Bescherming’ op RefugeeHelp.

Is dit artikel nuttig voor jou?