Bron: Ekaterina Bolovtsova
Nieuws
Je mag je rechtszaak over het stoppen van de RTB in Nederland afwachten
Gepubliceerd op: 23-8-2023, 09:14

Ben je een rechtszaak gestart omdat je het niet eens bent dat jouw tijdelijke bescherming wordt gestopt op 4 september? Dan krijg je niet op tijd een besluit van de rechter. Lees hier welke gevolgen dat voor jou heeft.

De rechter heeft geen nog geen uitspraak gedaan over jouw rechtszaak

Er loopt een onderzoek naar de beëindigen van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dit wordt ook wel een pilot genoemd. Er wordt onderzocht of het stopzetten van de tijdelijke bescherming wel mag volgens de Europese wetgeving. De pilot is niet klaar voor 4 september. Daarom kunnen rechters geen definitieve uitspraak doen over jouw rechtszaak.

Het is niet duidelijk wanneer de pilot wel wordt afgerond en de rechters definitieve besluiten kunnen nemen. Waarschijnlijk doet de hoogste rechter,

de Raad van State (RvS)
, in november een uitspraak. Dan pas kan ook jouw rechtszaak behandeld worden.

Dit gebeurt er op 4 september

Heb je een rechtszaak lopen tegen het beëindigen van je tijdelijke bescherming? Dan heb je op 4 september waarschijnlijk nog geen duidelijkheid over jouw rechtszaak over de tijdelijke bescherming. Je tijdelijke bescherming wordt dan voorlopig stopgezet, maar er verandert nog niets aan jouw voorzieningen. Dat betekent het volgende:  

  • Je mag nog steeds verblijven in de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland totdat de RvS een uitspraak doet.

  • Je mag blijven werken totdat de RvS een uitspraak doet. Als je al een asielaanvraag hebt lopen dan gelden er andere regels.

    Blijven werken tijdens de asielprocedure

  • Zodra de Raad van State besluit dat jouw tijdelijke bescherming stopt, heb je nog 28 dagen om Nederland te verlaten.

Dit kun je zelf regelen om in Nederland te kunnen blijven

Dit zijn je verschillende opties: 

Je beroep afwachten in Nederland

De

Raad van State (RvS)
heeft besloten dat iedereen die een rechtszaak heeft tegen het beëindigen van de tijdelijke bescherming, de uitspraak mag afwachten in Nederland.  

 Je kunt asiel aanvragen 

In Nederland heb je altijd het recht om asiel aan te vragen. Heb je eerder besloten geen asiel aan te vragen maar wil je nu toch doorgaan met de asielaanvraag? Dan kun je bellen met de IND op het telefoonnummer 088 043 04 30. Medewerkers van VluchtelingenWerk en je advocaat kunnen je hierbij helpen.  

Contact met VluchtelingenWerk Nederland
Een medewerker van VluchtelingenWerk Nederland kan je helpen.

Je kunt terugkeren naar je land van herkomst of een land waar je een permanente verblijfsvergunning hebt

Je kunt terugkeren naar je land van herkomst of een land waar je een permanente verblijfsvergunning hebt. Je kunt hiervoor een financiële bijdrage krijgen van de Nederlandse overheid, dit heet de remigratieregeling.  

Verlaat je Nederland? Dan stopt je recht op Tijdelijke Bescherming, ondanks je rechtszaak. Ook als de rechter later besluit dat jij eigenlijk wel recht had op bescherming. Je hebt wel nog steeds recht om in de toekomst naar Nederland terug te keren, bijvoorbeeld als je een reguliere werk- of studievergunning ontvangt of asiel aanvraagt in Nederland. 

Zonder verblijfsvergunning in Nederland blijven

Stop de RvS jouw recht op tijdelijke bescherming maar blijf je toch in Nederland? Dan ben je zonder verblijfsvergunning in Nederland. Je bent vanaf dat moment zonder toestemming in Nederland. De vreemdelingenpolitie heeft het recht om je dan het land uit te zetten. Zonder verblijfsvergunning heb je geen recht op opvang, werk of financiële ondersteuning. Je verliest je BSN-nummer, zorgverzekering en je bankrekening. Je hebt wel het recht op medische zorg, maar die moet je zelf betalen. 

Zonder verblijfsvergunning in Nederland leven
Op deze pagina lees je over leven in Nederland zonder verblijfsvergunning.
Wat vind je van dit artikel?