• Start
  • Haal zo snel mogelijk je sticker op

Haal zo snel mogelijk je sticker op

Gepubliceerd op: 15-12-2023 13:38
Deel dit artikel

Val je onder de tijdelijke bescherming voor Oekraïners in Nederland, maar heb je nog geen sticker of O-document? Dan moet je die zo snel mogelijk ophalen bij de IND. Als je dat niet doet heeft dat misschien gevolgen voor jouw recht op bescherming in 2024.

Zonder bewijs van verblijf verlies je recht op tijdelijke bescherming

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat vanaf 2 januari 2024 brieven sturen naar alle Oekraïners in Nederland die nog geen bewijs van verblijf hebben. Dit bewijs kan een sticker zijn of een O-document. In de brief staat dat je jouw bewijs van verblijf moet ophalen. 

Als je het bewijs niet ophaalt, kan jouw recht op bescherming in 2024 stopgezet worden. Dat betekent dat je geen recht meer hebt op:

  • zorg

  • onderwijs

  • onderdak

  • leefgeld

Iemand anders mag jouw sticker ophalen

Je kan iemand anders vragen om voor jou naar de IND in Amsterdam te gaan om je sticker of O-document te halen. Dat heet machtigen. Je kan alleen iemand machtigen als jij om medische redenen niet kan reizen. Werk of studie is geen reden. Als je iemand machtigt, heb je een formulier voor nodig van de IND. Het formulier download je hier.

Bewijs van verblijf voor Oekraïners

Val je onder de tijdelijke bescherming? Dan heb je een bewijs van verblijf die geldig is tot 4 maart 2025. Staat er op je sticker of pasje een andere geldigheidsdatum? Dan heb je een brief van de IND gekregen waarmee je sticker of pasje geldig blijft tot het einde van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Je sticker of pasje samen met de brief is jouw bewijs van verblijf. Alleen de brief van de IND met jouw persoonlijke gegevens is geldig. De vertalingen van deze brief zijn niet geldig als bewijs van verblijf.

Geen brief ontvangen van de IND? Kijk dan eerst met je

Klik hier voor extra uitleg
DigiD
op MijnIND of de brief daarin is geüpload.

Bewijs van verblijf als je niet de Oekraïense nationaliteit hebt

Woonde je in Oekraïne met een permanente verblijfsvergunning of had je internationale bescherming in Oekraïne, bijvoorbeeld als erkend vluchteling? Of heb je recht op tijdelijke bescherming omdat je gezinslid onder de richtlijn valt? Dan is je tijdelijke bescherming verlengd tot 4 maart 2025. Je krijgt in februari 2024 een brief van de IND. Daarin staat dat je een afspraak kunt maken om een nieuw pasje op te halen. Dit pasje is geldig tot 4 maart 2025.

Is dit artikel nuttig voor jou?