• Start
  • Tijdelijk geen opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne bij aankomst in Nederland
Het bord op Utrecht Centraal dat je naar de aanmeldlocatie wijst.
Bron: Hannah Achterbosch

Tijdelijk geen opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne bij aankomst in Nederland

Gepubliceerd op: 27-2-2024 00:00
Deel dit artikel

In Nederland zijn alle aanmeldlocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne vol. Kom je net aan in Nederland? Dan moet je zelf onderdak regelen voor de eerste paar dagen. Sommige mensen kunnen zich nog wel aanmelden bij de Jaarbeurs in Utrecht. Lees hier hoe het zit.

Alle locaties waar vluchtelingen uit Oekraïne zich kunnen aanmelden zijn vol

De locatie in Utrecht waar je je kunt aanmelden als je gevlucht bent uit Oekraïne is vol en daarom gesloten. Hiermee is de laatste locatie in Nederland die nog open was voor de opvang van Oekraïners bij aankomst in Nederland gesloten. Normaal zijn er in Nederland 4 aanmeldlocaties waar je terecht kun bij aankomst in Nederland. Nu zijn deze locaties allemaal tijdelijk gesloten.

De locatie in Utrecht is als laatste gesloten sinds februari 2024 omdat er al meer mensen slapen dan dat er plek is. In de nacht van 26 op 27 februari 2024 sliepen er al 154 mensen, in plaats van 140. Daarom heeft de gemeente Utrecht met de organisaties die over de veiligheid gaan besloten dat de locatie dicht moet. Zodra er weer plek is gaat de opvang weer open en kun je je hier weer aanmelden. Het is nog niet duidelijk wanneer dit zal zijn.

Wil je weten wat de situatie nu is bij de locatie in Utrecht? Via Telegram blijf je op de hoogte.

Sommige mensen kunnen zich wel melden in de Jaarbeurs in Utrecht

Kom je nieuw aan in Nederland? Soms kun je wel opvang krijgen bij de aanmeldlocatie in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit kan als je:

  • ouder bent (65 jaar en ouder)

  • een gezin bent met kinderen

  • kind bent en alleen reist

  • vrouw bent en alleen reist

  • ziek bent

Je moet zelf onderdak regelen bij aankomst in Nederland

Mannen die alleen reizen en stellen zonder kinderen krijgen tijdelijk geen opvang bij aanmeldlocaties in Nederland. Ook niet in Utrecht. Je moet bij aankomst in Nederland zelf voor onderdak zorgen. Kun je bijvoorbeeld verblijven bij vrienden of familie? Dan kan je je melden bij de gemeente waarin zij wonen.

Om tijdelijke bescherming te krijgen moet je je registreren bij de gemeente

Nu de opvang vol zit, moet je zelf je inschrijving in de gemeente regelen om bescherming in Nederland te krijgen. Zo zorg je ervoor dat je wordt aangemeld voor de tijdelijke bescherming. Schrijf je je niet in bij de gemeente? Dan krijg je geen opvang en leefgeld. Ook mag je niet aan het werk.

Is dit artikel nuttig voor jou?