• Start
  • De zomertijd gaat in op 31 maart 2024
Half slapende vrouw drukt de wekker uit om door te kunnen slapen
Bron: Pexels: Pnw Production

De zomertijd gaat in op 31 maart 2024

Gepubliceerd op: 11-3-2024 09:24
Deel dit artikel

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart gaat de klok in Nederland 1 uur vooruit. Dit noemen we zomertijd. Dit gebeurt om 2 uur 's nachts. Lees hier hoe het werkt.

2 keer in het jaar verspringt de tijd

In Nederland gebruiken we sinds 1977 een zomer- en wintertijd. Net als de meeste landen in Europa. Dit betekent dat we elk jaar 2 keer de tijd aanpassen. In het voorjaar gaat de klok 1 uur vooruit. En in het najaar 1 uur achteruit. Terug naar de originele tijd.

Als de zomertijd ingaat, kun je de klok zelf verzetten. De tijd op je smartphone en laptop verandert automatisch van tijd als deze verbonden is met het internet.

Zomertijd is om energie te besparen

De zomertijd werd bedacht om stroom te besparen. In de zomer wordt het zonder de zomertijd al om 04.30 uur licht, maar dan slaapt iedereen nog. Door de klok te verzetten, wordt het pas licht als we opstaan. Ook 's avonds is het dan een 1 uur langer licht. Dat scheelt een heleboel energie, want je hoeft minder lang de lampen aan te hebben.

De zomertijd stopt in oktober

Op zondag 27 oktober 2024 eindigt de zomertijd. Dan gaan we terug naar de wintertijd. De klok gaat dan weer 1 uur terug.

Is dit artikel nuttig voor jou?