• Start
  • Goede Vrijdag en Pasen vieren in Nederland
Kinderen zoeken paaseieren
Bron: Shutterstock / Monkey Business Images

Goede Vrijdag en Pasen vieren in Nederland

Gepubliceerd op: 22-3-2024 15:11
Deel dit artikel

Goede Vrijdag en Pasen zijn feestdagen in Nederland. Dit jaar valt Goede Vrijdag op 29 maart 2024 en Pasen op 31 maart en 1 april 2024. Op deze dagen hoeven de meeste mensen in Nederland niet te werken en vieren ze deze feestdagen.

Traditioneel zijn Goede Vrijdag en Pasen christelijke feestdagen

Goede Vrijdag is een dag waarop christenen herdenken dat Jezus werd gekruisigd. Voor christenen staat deze dag in het teken van het offer dat Jezus bracht voor de mensheid. Volgens de Bijbel heeft Jezus met zijn dood de schuld van de zonde betaald.

Tijdens Pasen vieren christenen dat Jezus uit de dood is opgestaan. Volgens de Bijbel stond Jezus op de zondag na zijn kruisiging op uit de dood. Op beide feestdagen zijn er speciale kerkdiensten.

In Nederland is meer dan 57 procent volgens het

Klik hier voor extra uitleg
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
niet gelovig. Toch besteden ook niet-christelijke Nederlanders wel aandacht aan Pasen. Ze vieren dan het begin van de lente.

Veel winkels zijn gesloten tijdens Pasen

Op Eerste Paasdag (altijd op een zondag) zijn veel winkels gesloten in Nederland. Op Tweede Paasdag (altijd op een maandag) en Goede Vrijdag zijn veel winkels wel open, maar sommige winkels hebben aangepaste openingstijden.

De meeste mensen krijgen vrij van werk of school

Op Goede Vrijdag en tijdens Pasen hoeven zijn veel mensen vrij van werk of school. Maar niet iedereen is vrij. Als je bijvoorbeeld in de zorg of horeca werkt, moet je vaak wel werken. Tenzij je zelf vrij vraagt aan je werkgever en je aanvraag wordt goedgekeurd.

Viering van Goede Vrijdag en Pasen in Nederland

Nederlanders vieren de 2 Paasdagen op verschillende manieren. Sommigen gaan naar de kerk voor een speciale paasdienst, anderen zijn samen met familie en vrienden. Met Pasen gaan mensen vaak met elkaar ontbijten, maar dit kan ook een brunch of diner zijn. Ook worden er evenementen georganiseerd zoals: paasmarkten, paasvuren en optochten.

Veel Nederlanders verstoppen met Pasen eieren in de tuin of op een andere plek buiten. Dit is een traditie die gaat om de paashaas. Dit is een verzonnen haas die in de lente eieren verstopt voor kinderen. In het echt verstoppen ouders vaak kippeneieren en chocoladepaaseieren voor kinderen. De kinderen moeten deze eieren dan zoeken. Ook schilderen kinderen voor Pasen eieren in verschillende kleuren. Dit gebeurt vaak ook op school.

Is dit artikel nuttig voor jou?