go back
ONDERDAK

Huisvesting voor vluchtelingen (overheids- en privé-initiatieven)


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 3 augustus 2022

Je kunt ook verblijven bij particulieren, bijvoorbeeld mensen die een deel van hun huis beschikbaar stellen. VluchtelingenWerk (VWN), het Rode Kruis, het Leger des Heils en Takecarebnb screenen alle gastgezinnen die zich aanmelden. Daardoor ben je meer verzekerd van een goede en veilige plek.

RefugeeHomeNL

RefugeeHomeNL is een initiatief van de Nederlandse overheid om vluchtelingen uit Oekraïne een veilig thuis te bieden bij gastgezinnen. Het Nederlandse Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, Leger des Heils en Takecarebnb werken samen om deze veilige opvang te organiseren. Via RefugeeHomeNL kun je in een huiselijke omgeving bij een Nederlands gezin verblijven voor drie maanden. Als je gastgezin en jij het willen, kan je verblijf verlengd worden, of je verlengt het bij een ander gezin. RefugeeHomeNL screent alle gastgezinnen middels interviews en ze moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag indienen. Ze komen alleen in aanmerking als ze een aparte ruimte voor de vluchtelingen hebben. Kijk op de website op welke locaties in Nederland je je hiervoor kunt aanmelden.


Takecarebnb

Takecarebnb matcht vluchtelingen met (gescreende) beschikbare opvangplekken bij gastgezinnen. Na aanmelding neemt Takecarebnb contact met je op voor een telefonische screening.


Inschrijven zonder woonadres

Als je geen woonadres hebt, is het mogelijk je door de gemeente in te laten schrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. Sinds 1 januari 2022 is de gemeente verplicht je in te schrijven op een briefadres, als je zelf zo'n adres niet hebt. Dit kan bijvoorbeeld het adres van het gemeentehuis zijn. Neem contact op met je gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.