Hotline support
go back
ONDERDAK

Heb je vragen over (het vinden van) opvang of permanente woonruimte? Op deze pagina vind je informatie over wat je het beste kunt doen als je onderdak zoekt in Nederland.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Je kunt ervoor kiezen om te verblijven bij een gastgezin. Hierbij gaat het bijvoorbeeld mensen die (een deel van) hun huis aan jou beschikbaar stellen.

VluchtelingenWerk Nederland (VWN), het Rode Kruis, het Leger des Heils en Takecarebnb screenen alle gastgezinnen die zich aanmelden. Daardoor ben je meer verzekerd van een goede en veilige plek.

RefugeeHomeNL

RefugeeHomeNL is een initiatief van de Nederlandse overheid om vluchtelingen uit Oekraïne een veilig thuis te bieden bij gastgezinnen. Het Nederlandse Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, Leger des Heils en Takecarebnb werken samen om deze veilige opvang te organiseren.

Via RefugeeHomeNL kun je bij een Nederlands gezin verblijven voor drie maanden. Als je gastgezin en jij het willen, kan je verblijf verlengd worden. Je kunt er ook voor kiezen na die drie maanden bij een ander gezin te logeren.

RefugeeHomeNL screent alle gastgezinnen door hen te interviewen en ze moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag indienen. Dit betekent dat door de overheid wordt gecontroleerd dat de gezinsleden geen strafbare dingen hebben gedaan die een probleem kunnen vormen voor de opvang.

Gastgezinnen kunnen zich alleen aanmelden voor opvang als ze een aparte ruimte hebben voor hun gasten, dus je hoeft geen kamer te delen met je gastgezin. Kijk op de website van RefugeeHome op welke locaties in Nederland plek is.

Nederlandse gezinnen die zich graag beschikbaar stellen als gastgezin kunnen terecht op de website van Takecarebnb.


Takecarebnb

Wanneer een Nederlands gezin haar deuren open wil stellen voor een vluchtelingen uit Oekraïne, matcht Takecarebnb (gescreende) gastgezinnen met vluchtelingen uit Oekraïne. Wil je graag een gastgezin worden voor vluchtelingen uit Oekraïne? Meld je dan snel aan via de website van Takecarebnb. Na aanmelding neemt Takecarebnb contact met je op voor een telefonische screening.

Ben je gevlucht uit Oekraïne en wil je graag bij een gastgezin verblijven? Lees dan het stuk hierboven over RefugeeHomeNL voor meer informatie. RefugeeHomeNL kan jou helpen met het vinden van een (door Takecarebnb gescreend) gastgezin. Takecarebnb richt zich op Nederlandse gezinnen die zich beschikbaar willen stellen als gastgezin en niet op vluchtelingen uit Oekraïne zelf.


Inschrijven zonder woonadres

Als je geen eigen woonadres hebt waar je je kunt registreren, moet de gemeente je inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld het adres van het gemeentehuis zijn. Neem contact op met je gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.


Huren van je gastgezin

RefugeeHomeNL koppelt gastgezinnen en vluchtelingen uit Oekraïne met elkaar. Zo kan je vrijwillig en vrijblijvend bij een gastgezin wonen. Verblijf je bij een gastgezin? Dan hoef je als gast geen financiële vergoeding te geven aan het gasthuishouden. Het is de gasthuishoudens toegestaan om een tegemoetkoming van bijvoorbeeld de energiekosten te vragen, maar je bent hiertoe niet verplicht. Voor het verblijven bij een gastgezin krijg je een aanvulling op je leefgeld. Een tegemoetkoming mag nooit hoger zijn dan het bedrag van de aanvulling op je leefgeld. Per 1 februari 2023 wordt de aanvulling op je leefgeld verminderd naar €93 per persoon.

RefugeeHomeNL legt de nadruk op vrijwilligheid en vrijblijvendheid. De organisatie vindt dat gasten die moeten betalen voor hun verblijf dat niet langer vrijblijvend doen. Als gevolg kunnen deze gasthuishoudens niet meer onder de vlag van RefugeeHomeNL vallen, waardoor er geen ondersteuning meer is bij het samenwonen.

Verblijf jij bij een gastgezin en wordt jou een huurcontract aangeboden, zodat je langer onderdak kan krijgen? Dan is het belangrijk dat je je goed laat informeren over andere opties van onderdak, bijvoorbeeld:

  • Een ander gastgezin;

  • Een gemeentelijke opvanglocatie;

  • Zelfstandig een woning huren (lastig).

Je kunt het huurcontract, voordat je deze ondertekent, meenemen naar een inloopspreekuur of naar een online spreekuur van VluchtelingenWerk Nederland. Tijdens het spreekuur kan men checken of het een eerlijk contract is, zodat je een weloverwogen besluit kan maken. Je kunt met de afsprakenplanner op RefugeeHelp een afspraak maken voor een online spreekuur.

Mocht je geen gebruik willen maken van die opties hierboven en het huurcontract ondertekenen, dan is het van belang dat zowel jij als je gasthuishouden zich uitschrijven bij RefugeeHomeNL.