go back
RECHTSBIJSTAND & REGISTRATIE

Ben je net in Nederland aangekomen en ben je op zoek naar informatie over juridische procedures? Hieronder vind je informatie over asielprocedures in Nederland, het aanvragen van een visum, rechtsbijstand en hulp bij terugkeer naar eigen land.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: maandag 28 november 2022

Heb je nog geen bewijs van verblijf? Maak dan vanaf vandaag een afspraak in de IND-afsprakenplanner. Bekijk voor meer informatie onze laatste updates.

Ophaallocatie IND

Vanaf 15 november 2022 gaat er een nieuwe locatie open: Gatwickstraat 1, 1043GK Amsterdam. Afspraken na 15 november zullen dus aan de Gatwickstraat zijn. Pasjes (o-document) van mensen die na 11 oktober een pasfoto hebben laten maken liggen van 15 november op deze locatie klaar. Alle andere locaties zijn gesloten.

Bekijk hier het laatste nieuws over de IND afsprakenplanner >>


Vormen van bewijs

Er zijn verschillende vormen voor het bewijs van verblijf:

  • Sticker in het paspoort: Oekraïense vrouwen (alle leeftijden) én Oekraïense mannen (van 60 jaar of ouder op 24 februari 2022) met een paspoort, krijgen een sticker in hun paspoort.

  • Sticker op een los papier: Oekraïense mannen jonger dan 60 jaar (op 24 februari 2022), Oekraïners met een identiteitsbewijs of een verklaring van de Oekraïense ambassade, of personen met een paspoort dat verloopt voor 4 maart 2023 of al verlopen is krijgen een sticker op een los papier. Als je een nieuw paspoort aanvraagt, blijft het losse papier geldig.

  • Pasje: personen die geen paspoort, identiteitskaart, of verklaring van de Oekraïense ambassade hebben, maar wel onder de tijdelijke beschermingsrichtlijn vallen, en Oekraïense kinderen van 14 jaar of ouder zonder identiteitsbewijs krijgen een pasje. Let op: met het pasje kun je niet reizen.