Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Een vrouw leest een document

Dit moet je doen als je tijdelijke bescherming hebt in Nederland

Laatst gewijzigd: 22-2-2024 08:28
Deel dit artikel

Als je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) valt, moet je je inschrijven bij de gemeente. Ook moet je een bewijs van verblijf ophalen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op deze pagina lees je wat je moet regelen.

Stap 1: schrijf je in in de Basisregistratie Personen (BRP)

Het is belangrijk dat je je inschrijft in de

Klik hier voor extra uitleg
Basisregistratie Personen (BRP)
. In de BRP worden jouw persoonsgegevens bijgehouden. Je schrijft je in de BRP in bij de gemeente waar je verblijft. Deze inschrijving is mogelijk voor personen die met een identiteitsbewijs kunnen aantonen dat ze de Oekraïense nationaliteit hebben. Oekraïners zonder papieren moeten eerst naar de ambassade van Oekraïne in Den Haag.

Let op: je kunt je niet inschrijven in de BRP als je dit al in een ander land binnen de Europese Unie hebt gedaan. Je moet je dan eerst uitschrijven voordat je je in Nederland kunt inschrijven.

Uitzonderingen inschrijving BRP

Stap 2: je krijgt een BSN en DigiD

  • BSN: Het burgerservicenummer (BSN) is een eigen persoonsnummer voor contact met de overheid. Je krijgt een BSN als je je inschrijft in de BRP. Dit heb je bijvoorbeeld ook nodig als je gaat werken.

  • DigiD: Wanneer je een BSN hebt gekregen, kun je een DigiD aanvragen. DigiD is een systeem waarmee Nederlandse overheid op internet iemands identiteit kan verifiëren. Je hebt dit nodig als je online zaken wilt regelen bij de overheid.

Stap 3: je krijgt een bewijs van verblijf van de IND

  • Sticker in het paspoort: Oekraïense vrouwen (alle leeftijden) én Oekraïense mannen (van 60 jaar of ouder op 24 februari 2022) met een paspoort, krijgen een sticker in hun paspoort.

  • Sticker op een los papier: Oekraïense mannen jonger dan 60 jaar (op 24 februari 2022), Oekraïners met een identiteitsbewijs of een verklaring van de Oekraïense ambassade, of personen met een paspoort dat verloopt voor 4 maart 2023 of al verlopen is krijgen een sticker op een los papier. Als je een nieuw paspoort aanvraagt, blijft het losse papier geldig.

  • Pasje: personen die geen paspoort, identiteitskaart, of verklaring van de Oekraïense ambassade hebben, maar wel onder de tijdelijke beschermingsrichtlijn vallen, en Oekraïense kinderen van 14 jaar of ouder zonder identiteitsbewijs krijgen een pasje. Let op: met het pasje kun je niet reizen.

Helpt dit artikel jou?