Vrouw loopt met bagage naar het vliegveld
Bron: Oleksandr Pidvalnyi

Nederland blijvend verlaten

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:47

Als je blijvend wilt terugkeren naar Oekraïne of in een ander land wilt gaan wonen, moet je een paar dingen regelen. In dit artikel lees je wat je moet doen als je Nederland wil verlaten.

Dit moet je doen voor je Nederland blijvend verlaat

1. Schrijf je uit bij de gemeente

Als je uit Nederland wilt vertrekken, moet je je uitschrijven bij de gemeente waar je woont. Vraag om een ‘bewijs van uitschrijving’. Dit bewijs kun je nodig hebben als je in een ander land tijdelijke bescherming aan wilt vragen. 

Op het moment dat je je uitschrijft wordt jouw

Klik hier voor extra uitleg
BSN (burgerservicenummer)
uit de
Klik hier voor extra uitleg
BRP (Basisregistratie Personen)
gehaald. Je hebt dan geen recht meer op leefgeld, opvang en voorzieningen waar Oekraïense vluchtelingen recht op hebben. Je kinderbijslag en toeslagen zullen automatisch stoppen. De gemeente geeft de uitschrijving door aan de IND. 

Als je al weg bent en je hebt je niet uitgeschreven uit de BRP, kun je dit alsnog doen via de IND. Iemand anders mag je vertrek ook doorgeven bij de gemeente of IND.

2. De asielprocedure stopzetten

Tijdens de aanvraag van je sticker bij de IND heb je ook een formulier ondertekend voor een asielprocedure. Er wordt op dit moment niks gedaan met jouw procedure. Ga je Nederland blijvend verlaten, dan moet je aangeven bij de IND dat je niet verder wilt met de asielprocedure in Nederland. Je tekent een formulier van de IND waarin staat dat je vrijwillig vertrekt en dat je akkoord gaat met het niet krijgen van een verblijfsvergunning in Nederland. Je moet dit formulier zelf opsturen naar de IND. Zie link voor het formulier en het adres van de IND.

Vluchtelingenwerk Nederland kan jou advies geven en helpen bij het stopzetten van je asielprocedure. Via de volgende pagina kun je contact opnemen met een medewerker van Vluchtelingenwerk.  

3. Check je verzekeringen

Heb je in Nederland verzekeringen afgesloten? Geef dan door dat je Nederland verlaat en zeg de verzekering op. Soms kan het zijn dat je de verzekering moet blijven betalen tot de einddatum van die verzekering.

4. Je bankrekening stopzetten

Neem contact op met jouw bank voordat je vertrekt. Vraag of het in jouw situatie nodig is om jouw bankrekening op te zeggen. Bij sommige banken ben je verplicht om je rekening op te zeggen.

Hulp van de Dienst Terugkeer & Vertrek bij terugkeer

Heb je hulp nodig met het regelen van je reis, dan kan de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) je helpen. DT&V geeft advies, helpt bij het regelen van (vervangende) reisdocumenten en kan helpen bij het vervoer naar Oekraïne. DT&V kan niet helpen als je tijdelijk wilt terugkeren naar Oekraïne. Je kan hulp aanvragen door een formulier in te vullen.

Opnieuw bescherming aanvragen in Nederland

Als je blijvend vertrokken bent uit Nederland is het mogelijk om opnieuw bescherming aan te vragen. Je moet je dan melden bij een aanmeldlocatie.

Helpt dit artikel jou?