• Home
 • Geld
 • Leefgeld als je gevlucht bent uit Oekraïne
Portemonnee met biljetten erin
Informatie
Leefgeld als je gevlucht bent uit Oekraïne
Laatst gewijzigd: 3-7-2024, 14:29

Ben je gevlucht uit Oekraïne en val je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)? Dan krijg je waarschijnlijk geld van de Nederlandse overheid voor eten, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Heb je werk? Dan ontvang je geen leefgeld, en betaal je zelf mee aan je opvang.

Je krijgt geld voor kleding en eten als je geen eigen inkomen hebt

Als je als vluchteling uit Oekraïne in Nederland komt, krijg je geld voor eten, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Dat heet leefgeld. Dit geld krijg je zolang je geen eigen inkomen hebt. Zowel volwassenen als kinderen hebben recht op dit geld.

Hoeveel geld je krijgt, hangt af van je gezinssamenstelling. En ook of de opvang waar jij verblijft eten voor je maakt. Ben je met je gezin naar Nederland gekomen? Dan krijg je een lager bedrag eetgeld per persoon dan wanneer je in je eentje bent. Woon je in een gemeentelijke opvang (GOO) waar eten voor jou wordt gemaakt? Dan krijg je geen eetgeld.

Dit is hoeveel leefgeld je ontvangt

Heb je recht op leefgeld? Dan hangt het bedrag dat je per maand krijgt voor een deel af van je leeftijd en gezinssamenstelling. In alle situaties krijg je per maand € 62,66 voor kleding en € 80,91 voor overige uitgaven per persoon.

Het bedrag voor eetgeld verschilt per situatie:

Je bent alleenstaand

 • Je krijgt € 242,48 eetgeld per maand.

Je bent met meerdere personen van 18 jaar of ouder

 • Je bent met 2 personen: € 242,48 eetgeld per persoon per maand.

 • Je bent met 3 personen: € 193,98 eetgeld per persoon per maand.

 • Je bent met 4 personen of meer: € 169,74 eetgeld per persoon per maand.

Je bent met meerdere personen jonger dan 18 jaar

 • Je bent met 2 personen: € 200,65 eetgeld per persoon per maand.

 • Je bent met 3 personen: € 160,64 eetgeld per persoon per maand.

 • Je bent met 4 personen of meer: € 140,34 eetgeld per persoon per maand.

Je ontvangt geen leefgeld als je een eigen inkomen hebt

Je krijgt geen leefgeld als je werkt of op een andere manier een inkomen hebt. Dit geldt voor alle vluchtelingen uit Oekraïne van 18 jaar en ouder die geld verdienen. Het maakt niet uit hoe hoog je inkomen is.

Niet alleen inkomen uit werk geldt voor deze nieuwe regel. In de volgende situaties ontvang je geen leefgeld meer: 

 • Als je geld verdient omdat je een baan hebt

 • Als je een inkomen krijgt uit een

  Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering)

 • Als je een uitkering krijgt omdat je langdurig ziek bent of niet kunt werken

Weet je niet zeker of jouw inkomen meetelt omdat het niet een van de bovenstaande situaties is? Neem dan contact op met je contactpersoon van de gemeente.

Je betaalt geld voor je opvang als je een eigen inkomen hebt

Heb jij een inkomen zoals hierboven beschreven en woon je in een opvang van de gemeente (GOO)? Dan ga je per 1 juli 2024 een eigen bijdrage betalen. Dit is geld dat je betaalt aan de gemeente waar jij woont voor jouw opvang. Met dit geld kan de gemeente een deel van de kosten voor jouw opvang zoals gas, water en elektriciteit betalen. Als er voor jou gekookt wordt op jouw locatie, moet je daar ook een bijdrage voor gaan betalen.

Voor gas, water en elektriciteit ga je € 105,- per persoon betalen. Dat geldt voor iedereen met een inkomen die 18 jaar of ouder is. Bestaat een gezin uit twee personen van 18 jaar of ouder en kinderen? Dan betaalt een gezin maximaal twee keer € 105,-. Dat is € 210,-.

Als er voor jou wordt gekookt op jouw locatie, moet je een extra bedrag van ten hoogste € 242,48 betalen. Ook als je niet (altijd) mee eet. Bestaat een gezin uit twee personen van 18 jaar of ouder en kinderen? Dan betaalt een gezin maximaal twee keer ten hoogste € 242,48. Dat is € 484,96.

De overheid voert deze eigen bijdrage in, omdat zij dit eerlijker vindt. Andere groepen in Nederland die gevlucht zijn, betalen al een eigen bijdrage als ze een inkomen hebben. Na het betalen van jouw eigen bijdrage houd je minimaal net zoveel geld over als wanneer je niet zou werken en alleen leefgeld ontvangt. 

Heb je geen eigen inkomen? Dan hoef je ook geen bijdrage te betalen voor de gemeentelijke opvang en voor het eten dat je daar krijgt.

Je moet informatie geven over inkomen en gezin

Je bent verplicht om de gemeente informatie te geven over jouw inkomen en de samenstelling van jouw gezin. Ook als er iets verandert in jouw inkomen of gezin. Geef je die informatie niet? Of blijkt dat je inkomsten verborgen hebt gehouden. Dan kan de gemeente jouw leefgeld intrekken en jou verplichten de eigen bijdrage te betalen. Het maakt dan niet uit of je wel of geen inkomen hebt.

Wat vind je van dit artikel?