Portemonnee met biljetten erin
Informatie
Leefgeld als je gevlucht bent uit Oekraïne
Laatst gewijzigd: 3-7-2024, 14:29

Ben je gevlucht uit Oekraïne en val je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)? Dan krijg je waarschijnlijk geld van de Nederlandse overheid voor eten, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Heb je werk? Dan ontvang je geen leefgeld, en betaal je zelf mee aan je opvang.

Je krijgt geld voor kleding en eten als je geen eigen inkomen hebt

Als je als vluchteling uit Oekraïne in Nederland komt, krijg je geld voor eten, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Dat heet leefgeld. Dit geld krijg je zolang je geen eigen inkomen hebt. Zowel volwassenen als kinderen hebben recht op dit geld.

Hoeveel geld je krijgt, hangt af van je gezinssamenstelling. En ook of de opvang waar jij verblijft eten voor je maakt. Ben je met je gezin naar Nederland gekomen? Dan krijg je een lager bedrag eetgeld per persoon dan wanneer je in je eentje bent. Woon je in een gemeentelijke opvang (GOO) waar eten voor jou wordt gemaakt? Dan krijg je geen eetgeld.

Dit is hoeveel leefgeld je ontvangt

Heb je recht op leefgeld? Dan hangt het bedrag dat je per maand krijgt voor een deel af van je leeftijd en gezinssamenstelling. In alle situaties krijg je per maand € 62,66 voor kleding en € 80,91 voor overige uitgaven per persoon.

Het bedrag voor eetgeld verschilt per situatie:

Je bent alleenstaand

  • Je krijgt € 242,48 eetgeld per maand.

Je bent met meerdere personen van 18 jaar of ouder

  • Je bent met 2 personen: € 242,48 eetgeld per persoon per maand.

  • Je bent met 3 personen: € 193,98 eetgeld per persoon per maand.

  • Je bent met 4 personen of meer: € 169,74 eetgeld per persoon per maand.

Je bent met meerdere personen jonger dan 18 jaar

  • Je bent met 2 personen: € 200,65 eetgeld per persoon per maand.

  • Je bent met 3 personen: € 160,64 eetgeld per persoon per maand.

  • Je bent met 4 personen of meer: € 140,34 eetgeld per persoon per maand.

Je ontvangt geen leefgeld als je een eigen inkomen hebt

Je krijgt geen leefgeld als je werkt of op een andere manier een inkomen hebt. Dit geldt voor alle vluchtelingen uit Oekraïne van 18 jaar en ouder die geld verdienen. Het maakt niet uit hoe hoog je inkomen is.

Niet alleen inkomen uit werk geldt voor deze nieuwe regel. In de volgende situaties ontvang je geen leefgeld meer: 

  • Als je geld verdient omdat je een baan hebt

  • Als je een inkomen krijgt uit een

    Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering)

  • Als je een uitkering krijgt omdat je langdurig ziek bent of niet kunt werken

Weet je niet zeker of jouw inkomen meetelt omdat het niet een van de bovenstaande situaties is? Neem dan contact op met je contactpersoon van de gemeente.

Je betaalt geld voor je opvang als je een eigen inkomen hebt

Heb jij een inkomen zoals hierboven beschreven en woon je in een opvang van de gemeente (GOO)? Vanaf 1 juli 2024 ga je een eigen bijdrage betalen aan de gemeente voor jouw opvang. Dit geld wordt gebruikt om een deel van de kosten voor gas, water, elektriciteit en eventueel maaltijden te dekken.

Een eigen bijdrage voor gas, water en elektriciteit

Voor gas, water en elektriciteit betaal je € 105,- per volwassen persoon (18 jaar of ouder) met en een eigen inkomen. Als je gezin bestaat uit 2 volwassenen en kinderen, betaal je maximaal 2 keer € 105,- voor gas, water en elektriciteit. Dat is dus € 210,- in totaal.

Een eigen bijdrage voor eten

Als er voor jou wordt gekookt op jouw locatie, moet je een extra bedrag betalen van maximaal € 242,48 per volwassen persoon (18 jaar of ouder) met en een eigen inkomen. Dit betaal je ook als je niet altijd in de opvang eet. Voor een gezin met 2 volwassenen en kinderen betaal je maximaal 2 keer € 242,48 voor eten. Dat is dus € 484,96 in totaal.

Je houdt in ieder geval het bedrag van leefgeld over

De overheid voert deze eigen bijdrage in omdat zij dit eerlijker vindt. Andere groepen vluchtelingen in Nederland betalen al een eigen bijdrage als ze een inkomen hebben. Hoeveel aan eigen bijdrage je precies moet betalen, hangt af van hoeveel inkomen je hebt. Na het betalen van jouw eigen bijdrage houd je minstens evenveel geld over als wanneer je niet zou werken en alleen leefgeld van de overheid zou ontvangen.

Heb je geen eigen inkomen? Dan hoef je ook geen bijdrage te betalen voor de gemeentelijke opvang en voor het eten dat je daar krijgt.

Je moet informatie geven over inkomen en gezin

Je bent verplicht om de gemeente informatie te geven over jouw inkomen en de samenstelling van jouw gezin. Ook als er iets verandert in jouw inkomen of gezin. Geef je die informatie niet? Of blijkt dat je inkomsten verborgen hebt gehouden. Dan kan de gemeente jouw leefgeld intrekken en jou verplichten de eigen bijdrage te betalen. Het maakt dan niet uit of je wel of geen inkomen hebt.

Wat vind je van dit artikel?