Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)



Hotline support
Vrouw die haar koffer inpakt voor vakantie

Reizen en vakantie

Laatst gewijzigd: 30-5-2023 13:13
Deel dit artikel

Op deze pagina vind je informatie over de mogelijkheden om te reizen vanuit Nederland naar andere landen in de EU en om weer terug te keren naar Nederland.

Reizen tijdens je eerste 90 dagen in Nederland

Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Dit heet de ‘vrije termijn’. Reizen naar andere EU-landen kan als je nog in je vrije termijn zit. Je mag dan maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Europese Unie zijn. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om in een ander EU-land bescherming te zoeken.

Reizen na je eerste 90 dagen in Nederland

Om te kunnen reizen na je vrije termijn heb je een Oekraïens biometrisch paspoort en een bewijs van verblijf in Nederland nodig. Een niet-biometrisch (Oekraïens) paspoort geldt niet als reisdocument. Als je een geldig biometrisch paspoort met een bewijs van verblijf hebt, dan mag je als Oekraïner reizen binnen de Europese Unie. Ook mag je op en neer naar Oekraïne reizen. 

Let op: De IND verstuurt een brief met informatie over de verlenging van je sticker. Deze brief geldt samen met de sticker als bewijs dat je verblijf is verlengd. Deze brief van de IND is gestuurd naar het adres waarop je staat ingeschreven bij de gemeente (BRP). De brief van de IND waarin staat dat je verblijf is verlengd én je oude sticker gelden samen als bewijs voor dat je mag verblijven. Je krijgt geen nieuwe sticker, maar een brief. 

Reizen zonder bewijs van verblijf

Is je vrije termijn afgelopen en heb je nog geen bewijs van verblijf? Je mag dan reizen en terugkomen naar Nederland, maar dit is wel op eigen risico. De IND geeft je geen visum om terug te reizen naar Nederland. 

Je verliest niet je recht op Tijdelijke Bescherming als je reist zonder bewijs van verblijf. Je houdt hier tijdelijke bescherming zolang je dat niet in een ander land aanvraagt of een formulier tekent waarmee je een asielaanvraag intrekt. Schrijf je ook niet uit bij de BRP.

Let op: Als je nog geen bewijs van verblijf in Nederland hebt, raden wij aan om niet naar het buitenland te reizen. Er zijn berichten dat sommige Oekraïners die voor een kort bezoek teruggegaan zijn naar Oekraïne zonder bewijs van verblijf in Nederland bij de grens van Polen worden tegengehouden.

Reizen buiten de Europese Unie

Buiten de EU reizen is op eigen risico. Hiervoor krijg je geen terugkeervisum. Ook niet als je straks een bewijs van verblijf hebt.

Je leefgeld kan veranderen als je op reis gaat
Je kunt een reisverzekering afsluiten in Nederland
Heeft dit artikel jou geholpen?