Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Bron: RefugeeHelp

Voorwaarden Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Laatst gewijzigd: 17-11-2023 09:14
Deel dit artikel

Ben je naar Nederland gevlucht vanuit Oekraïne? Dan val je waarschijnlijk onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Dat betekent dat je recht hebt op opvang en medische zorg in Nederland. Lees hier wat de RTB is en wat de voorwaarden zijn om tijdelijke bescherming te krijgen.

Wat is de Richtlijn Tijdelijke Bescherming?

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) houdt in dat je voor een bepaalde periode in Nederland mag blijven. Ook heb je recht op bepaalde voorzieningen, zoals: opvang, medische zorg en het recht om te werken.  Minderjarige kinderen hebben ook recht op onderwijs.

Hoe lang geldt de RTB?

De Nederlandse overheid bevestigt dat vluchtelingen uit Oekraïne met een bewijs van verblijf van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in ieder geval tot 4 maart 2025 in Nederland mogen blijven.

Heb je niet de Oekraïense nationaliteit of had je geen permanente verblijfsvergunning in Oekraïne? Dan gelden er andere regels voor jou.  De Nederlandse overheid geeft aan dat de tijdelijke bescherming eindigt per 4 september 2023. Je kunt dan wel gebruik maken van de remigratieregeling van Dienst Terugkeer & Vertrek of asiel aanvragen. 

De voorwaarden van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Je valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming:

  • Als je op of na 27 november 2021 uit Oekraïne bent gereisd en de Oekraïense nationaliteit hebt.

  • Als je kunt aantonen dat je vóór 27 november 2021 al in Nederland was en niet in een ander EU-land en de Oekraïense nationaliteit hebt.

  • Als je op 23 februari 2022 een door Oekraïne erkende vluchteling was en dus niet de Oekraïense nationaliteit hebt.

  • Als je op 23 februari 2022 een geldige, permanente Oekraïense verblijfsvergunning had en je niet vóór 27 november 2021 Oekraïne hebt verlaten en niet na 23 februari 2022 naar het land van herkomst bent teruggekeerd.

  • als je partner, minderjarig kind of een afhankelijke familielid bent van personen die onder de regeling vallen.

Werkte jij op 22 februari 2022 in een ander EU-land op basis van een tijdelijk (arbeids)visum? Dan val jij niet onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Je kunt wel asiel aanvragen in Nederland.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Richtlijn Tijdelijke Bescherming