Bron: RefugeeHelp

De asielprocedure als je onder de tijdelijke bescherming valt

Laatst gewijzigd: 14-3-2024 13:51
Deel dit artikel

Heb je de Oekraïense nationaliteit en een bewijs van verblijf van de IND gekregen? Dan heb je ook een formulier van de IND ondertekend waarbij de asielprocedure van start gaat. Je hoeft hier nu niets mee te doen. In dit artikel lees je wat dit voor jou betekent.

Er loopt een asielprocedure waar nu niets mee wordt gedaan

Bij het ophalen van de sticker bij de I

Klik hier voor extra uitleg
mmigratie- en naturalisatiedienst (IND)
heb je ook het
Klik hier voor extra uitleg
M35-H formulier
ondertekend. Hiermee begint officieel de asielprocedure. De procedure wordt direct ‘bevroren’, omdat je onder de
Klik hier voor extra uitleg
Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)
valt. Dat betekent dat de overheid nu niets doet met jouw asielprocedure. De overheid mag deze asielprocedure bevroren houden tot het einde van de RTB. De RTB loopt tot 4 maart 2025.

De Nederlandse overheid moet binnen 6 maanden na het einde van de RTB een beslissing nemen over de asielaanvraag. Hoe de procedure er uit ziet na 4 maart 2025 is nog niet bekend.

Het land waar je als eerste een asielaanvraag doet is verantwoordelijk voor jouw asielprocedure

Bij het ophalen van jouw

Klik hier voor extra uitleg
bewijs van verblijf
bij de IND heb je een asielverzoek gestart. Daarom is Nederland waarschijnlijk het land dat  jouw asielverzoek moet beoordelen. Als je uit Nederland weggaat en een asielverzoek indient in een ander land uit de Europese Unie (EU), dan kan dat land je naar Nederland terugsturen.  Dit heeft te maken met de
Klik hier voor extra uitleg
Dublinverordening
.

Als je een asielverzoek indient ergens in de EU, dan bekijkt dit EU-land eerst of zij verantwoordelijk zijn voor de behandeling van jouw asielverzoek. Daarvoor kijken ze naar de regels van de Dublinverordening. Als je al eerder in een andere EU-land een asielverzoek had ingediend, dan kan Nederland dat andere land vragen om de behandeling van je asielverzoek te doen. Nederland moet dat wel binnen een aantal maanden vragen. Als die termijn eenmaal is verstreken, dan is Nederland daarmee het EU-land geworden dat jouw asielverzoek moet behandelen.

Welke landen doen mee aan de Dublinverordering?

Asielprocedure zonder de Oekraïense nationaliteit

De tijdelijke bescherming stopt voor jou op 4 maart 2024 als je een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne had. Bijvoorbeeld een tijdelijke vergunning voor werk of studie. Je hebt een brief gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) als dit voor jou geldt. Wat er na deze datum gebeurt, ligt aan jouw situatie.

Helpt dit artikel jou?