Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Bron: RefugeeHelp

De asielprocedure als je onder de tijdelijke bescherming valt

Laatst gewijzigd: 17-11-2023 09:14
Deel dit artikel

Heb je de Oekraïense nationaliteit en een bewijs van verblijf van de IND gekregen? Dan heb je ook een formulier van de IND ondertekend waarbij de asielprocedure van start gaat. Je hoeft hier nu niets mee te doen. In dit artikel lees je wat dit voor jou betekent.

Er loopt een asielprocedure waar nu niets mee wordt gedaan

Tijdens de afspraak bij de IND om een bewijs van verblijf op te halen, heb je ook een formulier ondertekend waarbij jouw asielprocedure van start gaat. Deze procedure wordt direct ‘bevroren’. Dit betekent dat er een asielprocedure loopt waar op dit moment niks mee wordt gedaan. Dit komt doordat je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) valt. 

De overheid neemt een beslissing

In de RTB staat dat de overheid de asielprocedure mag uitstellen tot het  moment dat de richtlijn ophoudt. De RTB loopt op dit moment tot 4 maart 2025. Na 4 maart 2025 kan de RTB niet meer verlengd worden. Wat er dan gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Het land waar je als eerste een asielaanvraag doet is verantwoordelijk voor jouw asielprocedure

Heb je in Nederland een bewijs van verblijf, maar heb je asiel aangevraagd in een ander EU-land? Dan is dat andere EU-land verantwoordelijk voor jouw asielaanvraag. Dit wordt de

Klik hier voor extra uitleg
Dublinverordering
genoemd. De Dublinverordering staat los van de RTB. De asielprocedure kan doorgaan in het land waar je asiel hebt aangevraagd. Als je in Nederland tijdelijke bescherming hebt gekregen, dan moet Nederland op grond van de Dublinverordening ook je asielverzoek behandelen. Als je uit Nederland weggaat en een asielverzoek indient in een ander Europees land, dan kan dat land je naar Nederland terugsturen. Nederland moet jouw asielverzoek behandelen omdat je hier tijdelijke bescherming hebt (gehad). Maar het is wel mogelijk om RTB in Nederland aan te vragen en daarna door te reizen naar een ander EU-land om daar RTB aan te vragen.

Welke landen doen mee aan de Dublinverordering?

Asielprocedure zonder de Oekraïense nationaliteit

Heb je geen Oekraïense nationaliteit en was je verblijf verlengd tot 4 september 2023? Dan is jouw bescherming niet gestopt. Je mag nog steeds verblijven in de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland totdat de Raad van State (RvS)  een uitspraak doet. Je mag ook blijven werken totdat de RvS een uitspraak doet. Als je al een asielaanvraag hebt lopen, dan gelden er andere regels.

Helpt dit artikel jou?