• Start
 • Werk
 • Voorwaarden om je eigen bedrijf te beginnen in Nederland
Een Oekraïense vrouw is aan het werk achter de naaimachine
Bron: Olena Kasian

Voorwaarden om je eigen bedrijf te beginnen in Nederland

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 16:02
Deel dit artikel

Val je onder de tijdelijke bescherming? Dan mag je onder bepaalde strenge voorwaarden een eigen bedrijf beginnen en als ondernemer gaan werken. Lees hier wat de voorwaarden zijn.

Je kunt op verschillende manieren ondernemen in Nederland

Er zijn meerdere mogelijkheden om te ondernemen. Je kunt als zelfstandige werken. Dit noem je een ZZP'er, een zelfstandige zonder personeel. Als ZZP'er werk je zelfstandig voor verschillende opdrachtgevers, zonder vast dienstverband.

Je kunt ook een eigen bedrijf starten. Als je een eigen bedrijf begint, ben jij de baas en heb je de verantwoordelijkheid om alles te regelen. Zoals het maken van afspraken, het regelen van geldzaken, en soms ook het aannemen van personeel.

Aan deze voorwaarden moet je voldoen om te mogen ondernemen

Ben je gevlucht uit Oekraïne en wil je als ondernemer werken of een bedrijf beginnen? Dan moet je aan deze voorwaarden voldoen:

 • Je hebt voor elke aparte opdracht een

  Klik hier voor extra uitleg
  Tewerkstellingsvergunning (TWV)
  nodig van het
  Klik hier voor extra uitleg
  UWV

 • Je hebt een

  Klik hier voor extra uitleg
  bewijs van verblijf
  nodig

 • Je hebt een

  Klik hier voor extra uitleg
  Burgerservicenummer (BSN)
  nodig

 • Je hebt een

  Klik hier voor extra uitleg
  DigiD
  nodig

Er zijn veel regels voor het werken als ondernemer en het starten van je onderneming. Als je je niet aan de regels houdt, kun je hoge boetes krijgen.

Het is bijna onmogelijk om als Oekraïense ondernemer in Nederland een TWV te krijgen

Het UWV wijst 99 procent van de aanvragen voor de TWV voor ondernemers uit Oekraïne af. Dit komt door strenge Europese regelgeving. Een TWV wordt pas goedgekeurd als jouw opdrachtgever in minimaal 3 maanden tijd geen geschikte kandidaat heeft gevonden voor de opdracht in de de Europese Economische Ruimte (EER). Je klant of opdrachtgever kan een boete krijgen als die geen TWV heeft.

Voor elke aparte opdracht moet jouw opdrachtgever een TWV aanvragen. Ben je bijvoorbeeld kapper of bloemist? Dan werk je met particuliere klanten. Dit zijn jouw opdrachtgevers. Iedere klant moet eerst een TWV aanvragen voordat jij mag knippen of bloemen mag verkopen. Doet je klant dit niet, dan kunnen zij een boete krijgen van duizenden euro´s. De arbeidsinspectie controleert actief op de TWV en kan boetes opleggen als de regels niet gevolgd worden.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Je eigen bedrijf beginnen in Nederland