Derdelanders protesteren in Den Haag tegen het stopzetten van de tijdelijke bescherming.
Bron: Arie Kieviet / VluchtelingenWerk Nederland
Nieuws
Je mag toch in Nederland blijven als je tijdelijke bescherming is gestopt op 4 maart
Gepubliceerd op: 30-4-2024, 13:57

Is je tijdelijke bescherming gestopt omdat jij een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne had? Dan mag je voorlopig toch in Nederland blijven. Dat heeft de Nederlandse overheid besloten op 25 april 2024.

Je mag in Nederland blijven tot hoogste rechter van Europa een besluit neemt

De hoogste rechter van Nederland (

RvS
) oordeelde in januari 2024 dat de tijdelijke bescherming mocht stoppen voor vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne. Nu is er toch onduidelijkheid ontstaan of deze uitspraak wel klopte volgens de Europese regels. De hoogste rechter van Europa moet nu gaan uitleggen hoe dit zit. Tot die tijd mag iedereen de uitspraak van deze Europese rechter afwachten in Nederland, dat schrijft de Nederlandse nieuwssite Nu.nl.

Dit geldt voor iedereen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne

De Nederlandse overheid besloot eerder dat mensen die een rechtszaak hadden de uitspraak mochten afwachten in Nederland. Nu heeft de overheid gezegd dat je voorlopig ook in Nederland mag blijven als je geen lopende rechtszaak hebt. Iedereen mag dus in Nederland blijven totdat de Europese rechter een uitspraak heeft gedaan. Wanneer deze Europese rechter een uitspraak doet is niet duidelijk. Je mag in ieder geval tot 4 maart 2025 in Nederland blijven om de uitspraak af te wachten.

Je hebt nu ook weer recht op opvang, leefgeld en werk

Je hebt vanaf nu weer dezelfde rechten als je had onder de

Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)
. Dat betekent dat je weer recht hebt op:

  • opvang in de gemeente

  • leefgeld

  • werken, je hebt hier geen speciale werkvergunning (

    TWV
    ) voor nodig.

  • zorg

  • onderwijs

Ben je eerder weggestuurd uit de opvang, maar ben je nog wel in Nederland? Dan kun je je melden bij de gemeente waar jij eerder opvang had. De gemeente had eerder wel het recht om je weg te sturen uit de gemeente. Maar je mag daar wel opnieuw opvang vragen.

Wil deze gemeente jou geen opvang geven? Neem dan contact op met

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
. Zij kunnen je ook helpen om een klacht in te dienen tegen de gemeente. 

Ben je eerder weggestuurd uit de opvang in Nederland, maar ben je niet meer in Europa? Dan kun je niet terugkomen naar Nederland en heb je geen recht meer op tijdelijke bescherming.

Contact met VluchtelingenWerk Nederland
Een medewerker van VluchtelingenWerk Nederland kan je helpen.

Je kunt je bewijs voor verblijf ophalen vanaf 6 mei

Vanaf 6 mei kun je een verblijfssticker ophalen bij de IND. Je krijgt hierover een brief van de IND. Met deze sticker kun je laten zien dat ze voorlopig in Nederland mogen blijven en mogen werken.

Je kunt nog steeds onderzoeken of je ook met een andere redenen een verblijfsvergunning in Nederland kunt krijgen

Wacht je de uitspraak van de Europese rechter in Nederland af? Dan kun je verschillende mogelijkheden onderzoeken om ook na de uitspraak van de Europese rechter in Nederland te blijven.

Dit zijn jouw opties als je geen recht hebt op tijdelijke bescherming
Op deze pagina lees je over jouw opties als je niet of niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) valt. Je hebt dan een aantal opties, zoals: asiel aanvragen, terugkeren naar je land van herkomst of een andere verblijfsvergunning aanvragen.

Wat vind je van dit artikel?