Hotline support
go back
VEELGEVRAAGD

Welkom in Nederland. Op deze pagina vind je informatie over onderwerpen waar de meeste vragen over worden gesteld op RefugeeHelp. Deze pagina wordt maandelijks geüpdatet met de meest relevante onderwerpen.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Hier vind je meer informatie over het huren van een woonruimte in Nederland.

Zelf een woning huren

Je kunt een woning te huren als je onder Tijdelijke Bescherming valt.

Het is belangrijk om te weten dat het op dit moment erg moeilijk is om een woning te huren. Dit komt doordat er minder beschikbare (huur)woningen zijn dan het aantal woningzoekenden. Door het woningtekort zijn huurprijzen erg hoog en kan het lang duren voordat je passende woonruimte hebt gevonden. 

Het woningtekort is een landelijk probleem. Het kan per stad of dorp verschillen hoe moeilijk het is om een woning te vinden. Over het algemeen is het moeilijker in (grote) steden dan in dorpen.


Sociale huurwoningen

In Nederland wordt verschil gemaakt tussen sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector.

Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal € 40.765 per jaar als je alleen woont en maximaal € 45.014 per jaar als je samenwoont (met bijvoorbeeld een partner en/of kinderen).

Over het algemeen zijn sociale huurwoningen goedkoper dan vrijesectorwoningen. Ook kun je recht hebben op huurtoeslag. Hierover lees je meer op de pagina Huurtoeslag.

Wachttijd

Om een sociale huurwoning te kunnen huren, moet je genoeg 'wachttijd' hebben. Dit betekent dat je je moet inschrijven voor de wachtlijst voor sociale huurwoningen binnen de gemeente of regio waarin je een woning zoekt. Woningen worden meestal verhuurd aan mensen die het langst op de wachtlijst staan.

De wachttijd verschilt per gemeente, maar kan erg lang zijn. Zo is de wachttijd voor sociale huurwoningen in Amsterdam gemiddeld meer dan dertien jaar.

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over sociale huur. Ook biedt de Rijksoverheid informatie over of je in aanmerking komt voor sociale huur.


Huren in de vrije sector

Vrijesectorwoningen hoeven niet te voldoen aan veel eisen waar sociale huurwoningen wel aan moeten voldoen. Zo is er geen maximale huurprijs en zijn er minder regels over de verhoging ervan. Daarbij heb je meestal geen recht op huurtoeslag in een vrijesectorwoning. Hierover lees je meer op de pagina Huurtoeslag.

Verder zijn er bij vrijesectorwoningen verschillen in de manier waarop een woning wordt verhuurd. Zo zijn er:

 1. Kale woningen: een kale woning heeft geen vaste vloerbedekking, verlichting, behangen of geschilderde muren en (soms) geen ingebouwde keuken. Houd dus rekening met extra kosten voor het inrichten van je woning.

 2. Gestoffeerde woningen: een gestoffeerde woning heeft vaste vloerbedekking, gordijnen of rolgordijnen, verlichting en (meestal) een keuken met een koelkast, fornuis, afzuigkap en een oven en/of magnetron. De verdere inrichting van je woning moet je zelf regelen.

 3. Gemeubileerde woningen: een gemeubileerde woning is voorzien van vaste vloerbedekking, gordijnen of rolgordijnen, verlichting en een (bijna) volledig uitgeruste keuken. Ook zijn er meubels in het huis aanwezig als een eettafel, stoelen, een bank, kasten en in veel gevallen een bed. Vaak kun je met een verhuurder overleggen of je alle meubels in het huis wilt houden.

Let op: houd er rekening mee dat de kans dat je een vrijesectorwoning kunt huren, groter is dan de kans op een sociale huurwoning.


Aan deze eisen moet je voldoen als je wilt huren

Als huurder moet je aan bepaalde eisen voldoen. Welke eisen voor jou gelden, hangt af van wat voor soort woning je wilt huren. Zo gelden voor sociale huurwoningen soms andere eisen dan voor woningen in de vrije sector. Hieronder vind je een aantal eisen waar je meestal aan moet voldoen:

Sociale huur

De voorwaarden voor het huren van een sociale huurwoning zijn: 

 • Je moet staan ingeschreven bij een woningcorporatie of bij een andere organisatie die sociale huurwoningen aanbiedt. Bij je gemeente kun je navragen welke organisaties dit zijn.

 • In sommige gemeenten heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze vraag je aan bij je gemeente.

 • Woningcorporaties mogen eisen stellen aan de grootte van je gezin of aan de hoogte van je inkomen. Je moet aan deze eisen voldoen als je bij deze woningcorporatie wilt huren.

Meer informatie over sociale huur vind je op de website van de Rijksoverheid.

Vrije sector

De eisen voor het huren van een vrijesectorwoning kunnen verschillen per verhuurder. Hieronder vind je de vaakst voorkomende eisen: 

 • Een geldig identiteitsbewijs van het land van herkomst;

 • Een bruto-inkomen uit werk van minimaal drie keer de huurprijs;

 • Het betalen van een waarborgsom van een tot drie keer de maandelijkse huurprijs.

Soms stellen verhuurders in de vrije sector eisen die zij wettelijk niet mogen stellen. Als je twijfelt of de verhuurder dit soort eisen stelt, kun je contact opnemen met Het Juridisch Loket.

Kijk voor meer informatie over huren in de vrije sector op de website van de Rijksoverheid.


Verzekeringen voor een huurhuis

Er zijn verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten als huurder. Het is geen verplichting om een verzekering af te sluiten. Maar als er bijvoorbeeld brand ontstaat in je huurwoning, is het fijn als je spullen vergoed worden. 

Inboedelverzekering: Als je een inboedelverzekering afsluit, zijn alle spullen in je huis die je zomaar kunt meenemen, verzekerd. Alles wat niet vastzit dus. Denk daarbij aan je meubels, technische apparatuur, maar ook je gordijnen en sieraden. Een inboedelverzekering wordt uitgekeerd na bijvoorbeeld een brand, storm, inbraak of wateroverlast. 

Aansprakelijkheidsverzekering: Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je per ongeluk aan of bij anderen maakt. Denk daarbij aan het per ongeluk omstoten van die dure vaas bij de buren, maar ook lichamelijk letsel dat je bij een aanrijding op de fiets veroorzaakt valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar kan je behoeden voor hoge kosten bij een ongeluk(je). 

Je kunt verzekeringen vergelijken en aanschaffen via Independer.


Huurwoning vinden in de vrije sector

Er zijn verschillende mogelijkheden om een woning in de vrije sector te vinden. Houd er rekening mee dat het lang kan duren voordat je een geschikte en betaalbare woning hebt gevonden.

 1. Woningcorporaties: soms bieden woningcorporaties ook vrijesectorwoningen aan. Hiervoor hoef je je niet in te schrijven bij de woningcorporatie. Kijk op de website van een woningcorporatie bij jou in de buurt voor het aanbod van vrijesectorwoningen.

 2. Makelaars: soms bieden makelaars huurwoningen van particulieren aan. Het kan helpen om telefonisch of per e-mail contact op te nemen met een makelaar bij jou in de buurt. Dan kunnen jullie samen kijken of er geschikte woningen zijn.

 3. Advertenties: vrijesectorwoningen worden vaak aangeboden via advertenties in kranten, op sociale media of via speciale websites zoals Funda, Pararius, Trovit en Kamernet

Let op: online platformen als Facebook en Marktplaats zijn geen betrouwbare plekken om je woning te vinden. Kijk goed of de foto's van de woning passen bij de beschrijving. Betaal geen borg voordat je de woning hebt gezien en een huurcontract hebt ondertekend.

Ga niet akkoord met anonieme betaalwijzen, zoals Western Union, Airbnb en Moneygram. Lijkt een advertentie te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.


Kosten van huren

Het leven in Nederland is momenteel erg duur. Huurprijzen kunnen per regio erg verschillen; zo zijn woningen in West- en Midden-Nederland duurder dan woningen in Oost- en Noord-Nederland. Naast de maandelijkse huurprijs moet je ook voor veel andere dingen betalen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld:

Houd er dus rekening mee dat een woning huren meer kost dan alleen de huurprijs. Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven goed op een rijtje voordat je gaat huren. Zo voorkom je onverwachte rekeningen en weet je precies wat je maandelijks overhoudt.


Huurtoeslag

Huurtoeslag is een compensatie van de overheid in je huurkosten. Niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, mag je niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet te laag zijn.

Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden. Wil je huurtoeslag aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.

Let op: Heb je recht op huurtoeslag? De hoeveelheid huurtoeslag waarop je recht hebt, is afhankelijk van je inkomen. Daarom is het belangrijk om aan de Belastingdienst door te geven als je inkomen verandert. Doe je dit niet of niet op tijd? Mogelijk moet je dan achteraf (een deel van) de uitgekeerde huurtoeslag terugbetalen.


Adreswijziging doorgeven aan de gemeente

Je bent verplicht je in te schrijven in de gemeente waar je gaat wonen. Heb je een ander huis gevonden binnen de gemeente waarin je nu al verblijft? Ook dan moet je de gemeente laten weten dat je adres verandert. De gemeente past jouw gegevens aan in De Basisregistratie Personen (BRP).