go back
VEELGEVRAAGD

Welkom in Nederland. Op deze pagina vind je informatie over onderwerpen waar de meeste vragen over worden gesteld op RefugeeHelp. Deze pagina wordt maandelijks geüpdatet met de meest relevante onderwerpen.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: dinsdag 13 september 2022

Hier vind je meer informatie over het huren van een woonruimte in Nederland.

Kan ik huren als ik onder de tijdelijke bescherming val?

Het is mogelijk om een woning te huren als je valt onder Richtlijn Tijdelijke Bescherming, maar dit is erg moeilijk. Nederland heeft veel krapte op de woningmarkt, waardoor de huurprijzen erg hoog kunnen liggen en je soms lang moet wachten voordat je een huurwoning hebt gevonden.


Wat voor soorten huurwoningen zijn er in Nederland?

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen sociale huurwoningen en vrijesectorwoningen. Vluchtelingen uit Oekraïne moeten er rekening mee houden dat zij momenteel alleen via de vrije sector een woning kunnen huren. Vrijesectorwoningen hebben geen maximale huurprijs, waardoor de prijzen meestal hoger zijn. Er is momenteel geen informatie over het huren van een sociale huurwoning als vluchteling uit Oekraïne.

Verder zijn er binnen de vrijesectorwoningen ook nog enkele verschillen. Zo heb je:

 1. Gemeubileerde huurwoningen: een gemeubileerde woning is volledig uitgerust met meubels voor elke kamer, handdoeken, lampen en ook een (vrijwel) volledig uitgeruste keuken. Je hoeft bij een gemeubileerde woning meestal bijna niets meer zelf te kopen.

 2. Gestoffeerde huurwoningen: een gestoffeerde huurwoning is meestal goedkoper dan een gemeubileerde woning en heeft een vaste vloerbedekking, gordijnen of rolgordijnen, verlichting en een keuken met een koelkast, fornuis, afzuigkap en een oven en/of magnetron.

 3. Kale huurwoningen: kale huurwoningen zijn meestal goedkoper dan gemeubileerde en gestoffeerde woningen. Deze huurwoningen worden aangeboden voor een termijn van minimaal 12 maanden. Een kale huurwoning heeft geen vaste vloerbekleding, verlichting, behangen of geverfde muren en geen ingebouwde keuken. Houd dus rekening met extra kosten voor het inrichten van je woning.


Waaraan moet ik voldoen als ik wil gaan huren?

De eisen voor het huren van een vrijesectorwoning kunnen verschillen per verhuurder, maar de meest voorkomende eisen zijn:

 • Een geldig identiteitsbewijs van het land van herkomst;

 • Een bruto-inkomen uit werk van minimaal 3x de huurprijs;

 • Het betalen van een waarborgsom van 1 tot 3x de maandelijkse huurprijs.

Voor meer informatie kan je de website van Rijksoverheid raadplegen.


Woning zoeken en huisvestingsvergunning

Huurwoningen vinden in Nederland is lastig. Ook voor Nederlanders. Er is veel vraag naar een betrouwbare woning, maar het aanbod is klein. Ben je op zoek naar een woning? Let dan op het volgende:

 • In Amsterdam, Den Haag of Zoetermeer heb je vanaf 1 januari 2022 waarschijnlijk een huisvestingsvergunning nodig om een woning te huren. Dit is een schriftelijk bewijs van de gemeente dat je in een bepaalde woning mag wonen. Dit kan bijvoorbeeld afhangen van je inkomen. Een gemeente kan zelf bepalen voor welke woningen je een huisvestingsvergunning nodig hebt. Zonder deze vergunning is het niet mogelijk deze woning te huren. Zo zorgt de gemeente ervoor dat goedkopere woningen alleen verhuurd worden aan mensen met een lager inkomen. Als je een woning wilt huren via een woningcorporatie, dan regelen zij de huisvestingsvergunning voor je.

 • Facebook en Marktplaats zijn geen betrouwbare plekken om je woning te vinden. Let goed op of de foto's van de woning overeenkomen met de beschrijving, betaal geen borg voordat je de woning hebt gezien en ga niet akkoord met anonieme betaalwijzen, zoals Western Union, Airbnb en Moneygram. Funda, Pararius, Trovit en Kamernet zijn betrouwbare websites waar je (huur)woningen kunt vinden.

Let op: Je hebt niet in alle gevallen/gemeentes een huisvestingsvergunning nodig. Neem daarom altijd eerst contact op met de gemeente waarin je wilt wonen. Wanneer je een woning hebt gevonden ben je verplicht je in te schrijven in de gemeente waar je gaat wonen. De gemeente past jouw gegevens aan in de BRP.


Hoe vind ik een huurwoning?

Je kan op de volgende manieren een vrijesectorwoning zoeken:

 1. Woningcorporaties: soms bieden woningcorporaties ook vrijesectorwoningen aan. Hiervoor hoef je je niet in te schrijven bij de woningcorporatie. Raadpleeg de website van een woningcorporatie bij jou in de buurt voor het actuele aanbod van vrijesectorwoningen.

 2. Makelaars: in sommige gevallen bieden makelaars de huurwoningen van particulieren aan. Voor meer informatie kan je informeren bij een makelaar in de buurt.

 3. Advertenties: vrijesectorwoningen worden vaak aangeboden via advertenties in kranten, op sociale media of via speciale websites zoals Funda, Pararius, Trovit en Kamernet

Wanneer je een woning hebt gevonden ben je verplicht je in te schrijven in de gemeente waar je gaat wonen. De gemeente past jouw gegevens aan in de BRP.


Huurtoeslag

Momenteel is er nog geen specifieke regeling voor Oekraïense vluchtelingen om aanspraak te maken op huurtoeslag. Door het belang van de huurtoeslag voor mensen met een laag inkomen betaalt de overheid vanaf 20 juli 2022 voorschotten op de huurtoeslag uit, in afwachting van een wetswijziging. Als je voldoet aan de voorwaarden van de voorgenomen wetswijziging, dan kan je alsnog huurtoeslag aanvragen. Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden. Wil je huurtoeslag aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst.