go back
RECHTSBIJSTAND & REGISTRATIE

Ben je net in Nederland aangekomen en ben je op zoek naar informatie over juridische procedures? Hieronder vind je informatie over asielprocedures in Nederland, het aanvragen van een visum, rechtsbijstand en hulp bij terugkeer naar eigen land.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: dinsdag 12 juli 2022

Ben je op zoek naar informatie over de asielprocedure in Nederland? Deze informatie en organisaties kunnen je helpen tijdens dit proces.

Asielprocedure

Voor vluchtelingen uit Oekraïne gelden andere regels dan voor vluchtelingen uit andere landen. Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven bijvoorbeeld niet naar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Vluchtelingen uit Oekraïne moeten zich inschrijven in de gemeente waar ze verblijven. Ze kunnen terecht in speciaal voor hen ingerichte noodopvanglocaties of ze kunnen tijdelijk verblijven bij kennissen en gastgezinnen. Vluchtelingen kunnen nadat zij zijn ingeschreven in de BRP een afspraak maken bij de IND om een asielaanvraag in te dienen. Daarmee krijgen zij een bewijs van het feit dat zij onder de speciale regels voor vluchtelingen uit Oekraïne vallen (Tijdelijke Bescherming). Maak een afspraak via de homepagina van deze website RefugeeHelp. Dit houdt in dat zij wel een asielaanvraag doen, maar dat deze niet individueel wordt bekeken. Wanneer de tijdelijke bescherming ophoudt, is het voor vluchtelingen uit Oekraïne nog steeds mogelijk om hun asielaanvraag in behandeling te laten nemen.


Enquete van European Union Agency for Asylum

De European Union Agency for Asylum (EUAA) doet onderzoek middels een enquête voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het doel is om meer te weten te komen over de asielsituatie in Europa. De enquête is volledig anoniem. Wil je meedoen? Klik dan op onderstaande link.