go back
VEILIGHEID

Voel je je niet veilig? In Nederland is er een aantal organisaties waar je terecht kan. Twijfel niet en neem contact op.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: dinsdag 22 november 2022

Ben je in gevaar en heb je direct hulp nodig? Bel 112. Op de website van de overheid staat wanneer je wel en niet moet bellen. Maar neem vooral het zekere voor het onzekere! Voel je je niet veilig? In Nederland zijn er een aantal organisaties waar je terecht kan. Twijfel niet en neem contact op.

Politie

 • Voor spoed en noodgevallen: bel 112

 • Voor gevallen en vragen zonder spoed: 0900-8844

 • Voor slechthorenden of doven (teksttelefoon): 0900-1844

 • Voor het (anoniem) melden van misdrijven: 0800-7000


Veilig Thuis

Voel je je niet veilig bij je gastgezin of in je opvanglocatie? Bel: 0800 2000. Veilig Thuis biedt een luisterend oor en geeft advies waar je terecht kan voor hulp.


Veiligheid tijdens je vlucht

Het is belangrijk dat je vlucht uit Oekraïne zo veilig mogelijk verloopt. Hiervoor kun je hulp krijgen van Blue Dot Safe Space. Een Blue Dot Safe Space biedt onderdak, hulp, informatie en steun wanneer jij en/of je familie op de vlucht is.

De UNHCR en UNICEF hebben, samen met nationale autoriteiten en partners, Blue Dot Safe Space (Protection and Support Hubs) opgezet langs de belangrijkste reisroutes naar verschillende Europese landen. De Blue Dots bieden veilige ruimten, onmiddellijke steun en diensten aan iedereen die Oekraïne ontvlucht. De Blue Dots beschikken over opgeleide hulpverleners die je actuele en geverifieerde informatie kunnen geven over:

 • Accommodatie

 • Reizen en diensten

 • Rechten en plichten voor de tijdelijke beschermingsstatus en asielprocedures

 • Gezinshereniging

 • Opsporen van familieleden

Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van Blue Dot Safe Space.


Rode Kruis: Vermiste Familieleden

Via de afdeling Restoring Family Links (RFL) van het Rode Kruis kan je een opsporingsverzoek indienen wanneer je contact hebt verloren met een familielid of dierbare. Als de aanvraag is beoordeeld, kunnen zij met behulp van contacten met plaatselijke autoriteiten en organisaties in andere landen op zoek. Als de dierbare is gevonden, zorgen zij dat je in contact wordt gebracht. Ook als het niet gelukt is om contact te vinden, wordt dit aan jou doorgegeven. Voor het opsporingsverzoek en meer informatie kun je kijken op de website.

Je vindt ook veel informatie in deze brochure van het Rode Kruis. Deze is beschikbaar in het Russisch.


Folder met tips: veilig op de vlucht

Deze flyer van CoMensha geeft een aantal tips om veilig te zijn op de vlucht. De flyer bevat informatie over het herkennen van risico's van uitbuiting en mensenhandel, wat je hier vervolgens aan kan doen en waar je dit kan melden.


Veiligheid voor LHBTI'ers

Voel je je onveilig als LHBTI’er? Via het COC vind je alle informatie over veiligheid en hulp voor LHBTI’ers in Nederland. 

Andere organisaties die je kunnen helpen, zijn: 

 • Roze in Blauw: Elke politieman of vrouw kan een aangifte opnemen van een LHBT-gerelateerde zaak of -incident. Toch kan het zijn dat je met vragen zit die je wilt bespreken met iemand. Dat kan door te mailen of bellen (088-1691234) met Roze in Blauw.

 • LGBT Asylum Support is een onafhankelijke organisatie (NGO). Het doel van de organisatie is het bieden van ondersteuning aan LGBTI-vluchtelingen in Nederland. Meer informatie vind je op de website van LHBT Asylum Support

 • Rainbow.whodis: Deze organisatie zorgt voor LHBTI-vriendelijke noodopvang, met name in Europa. Meer informatie vind je op de website van Rainbow.whodis.


Zelfmoordpreventie

Denk jij of denkt iemand in je omgeving aan zelfdoding? Praten helpt en kan anoniem. Chat via de website van 113 Zelfmoordpreventie of bel (gratis) 0800-0113.


Zwemmen in een meer of in de zee

De Nederlandse Reddingsbrigade heeft twee folders gemaakt in het Oekraïens over waar je rekening mee moet houden als je gaat zwemmen. Er is een folder over het zwemmen in zee en een folder over zwemmen in een meer.