Hotline support
go back
REIZEN

Heb je vragen over reizen binnen Nederland of binnen Europa? Op deze pagina vind je informatie over het reizen naar Nederland, het openbaar vervoerssysteem binnen Nederland, auto’s en hulp bij terugkeer naar het eigen land.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 11 januari 2023

Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste informatie over reizen en vervoer.

Reiskostenvergoeding ophalen bewijs van verblijf

Als je het bewijs van verblijf ophaalt bij een van de IND-ophaallocaties, maak je mogelijk gebruik van het openbaar vervoer of de auto. Als je geen baan hebt, kun je de reiskosten terug vragen via de gemeente waarin je verblijft. Hiervoor moet je ingeschreven staan in de BRP. Het verschilt per gemeente hoe je de reiskosten kunt terugvragen.

Voor meer informatie over de reiskostenvergoeding kun je contact opnemen met de gemeente waarin je verblijft.


Reizen van & naar Nederland

Het is mogelijk om gratis of voor een gereduceerd tarief te reizen binnen Europa en daarmee ook naar Nederland te reizen. Er zijn een aantal organisaties die je kunnen helpen bij het reizen naar Nederland. Kijk bij de subcategorie Tips voor reizen van & naar Nederland voor informatie.


Reizen binnen Nederland

In Nederland is er een aantal mogelijkheden om te reizen met het openbaar vervoer. Bij aankomst in Nederland mag je onder bepaalde voorwaarden gratis Nederland inreizen met de treinen van de NS. Je mag vanaf 1 juni niet meer gratis Nederland doorreizen met het andere openbaar vervoer. Je moet een geldig vervoerbewijs, zoals een OV-chipkaart aanschaffen om met het openbaar vervoer te kunnen reizen. Onder de subcategorie Reizen binnen Nederland vind je hier meer informatie over.

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) geeft veel informatie over verkeer en vervoer in Nederland in deze informatiesheet. Deze informatiesheet is beschikbaar in het Russisch.


Terugkeer

Er is nog steeds veel onduidelijkheid of tijdelijke terugkeer gevolgen heeft voor je verblijf in Nederland. Het wordt door VluchtelingenWerk Nederland nog steeds afgeraden om terug te keren vanwege de onveilige situatie in Oekraïne. Meer informatie staat onder de subcategorie Terugkeer.


Auto

Helaas is het niet mogelijk om een Oekraïens rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Wel kunnen vluchtelingen met een Oekraïens rijbewijs 185 dagen autorijden in Nederland. Voor meer informatie over het behalen van een Nederlands rijbewijs, verzekeringen en belastingen kun je terecht onder de subcategorie Auto.


Nederland permanent verlaten

Als je weggaat uit Nederland, vergeet dan niet deze stappen te volgen:

1. Schrijf je uit bij de gemeente

Je staat bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Als je uit Nederland vertrekt, moet je je uitschrijven uit de BRP. Dit doe je in de gemeente waar je woont. De gemeente geeft de uitschrijving door aan de IND. Wanneer je bent uitgeschreven uit de BRP heb je geen recht meer op voorzieningen uit de RooO (leefgeld, opvang etc.) en toeslagen (kinderopvangtoeslag, huurtoeslag etc.)

2. Check je verzekeringen Heb je in Nederland verzekeringen afgesloten? Controleer dan altijd de einddatum van de verzekering. Als je dit niet zeker weet, neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij.

3. Je bankrekening stopzetten Als je een bankrekening hebt bij een Nederlandse bank, vergeet dan niet contact op te nemen voordat je vertrekt. De bank zal jouw rekening stopzetten. Er wordt gevraagd op welke rekening (kan ook een Oekraïense rekening zijn) het restant saldo kan worden geboekt, of om zelf het resterende saldo over te boeken naar een andere betaalrekening. De bank geeft aan tot wanneer je bij je Nederlandse rekening kunt.

4. Meld je vertrek bij de IND

Ben je al uitgeschreven uit de BRP? Dan hoef je het niet nog eens te melden aan de IND. Als je al weg bent en dit niet hebt gedaan, kun je dit alsnog doen via de IND. Iemand anders mag je vertrek ook melden. Dit kan een partner, werkgever of school zijn. Let op: als je je vertrek niet meldt, dan kun je een boete krijgen.

5. Lever je verblijfsdocument in bij de IND

Voordat je vertrekt uit Nederland, lever je bewijs van verblijf in bij de IND. Het verblijfsdocument is namelijk eigendom van de Nederlandse overheid.

6. Verlaat Nederland op tijd

Je moet Nederland op tijd verlaten. Dat betekent dat je vertrekt uit Nederland vóór de einddatum van het bewijs van verblijf dat je nu hebt. De Dienst Terugkeer & Vertrek kan je ondersteunen bij je vertrek uit Nederland.

Meer informatie en documenten vind je op de website van de IND.


Reiskostenvergoeding

Als je werk niet bij jou in buurt zit, maak je waarschijnlijk gebruik van de auto of het openbaar vervoer om op werk te komen. De reiskosten van en naar je werk kunnen duur zijn. Jouw werkgever kan je een reiskostenvergoeding aanbieden. Dit is een tegemoetkoming in de kosten die jij maakt om op werk te komen. Vraag hier altijd naar wanneer je een contract tekent bij een toekomstige werkgever. 

Bij reizen met eigen vervoer, carpoolen of openbaar vervoer kan een werkgever belastingvrij maximaal € 0,19 per kilometer vergoeden. Als je werkgever meer dan 0,19 per kilometer vergoedt, dan geldt alles boven deze 0,19 als loon en wordt daarom, net als de rest van je loon, belast. Voor deze maximale kilometervergoeding maakt het niet uit welk vervoermiddel je gebruikt. Bij reizen met openbaar vervoer kan de werkgever ook het gehele bedrag van je reiskosten vergoeden.

Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer dan kan de werkgever kiezen tussen het belastingvrij vergoeden van:

  • De werkelijk gemaakte reiskosten (bijvoorbeeld de prijs van je treinkaartje); of

  • Het aantal gemaakte kilometers tot maximaal € 0,19 per kilometer.

Weet je niet hoe jouw werkgever de kosten van het openbaar vervoer vergoedt? Je kan dit altijd teruglezen in je contract of navragen bij je werkgever.