go back
REIZEN

Heb je vragen over reizen binnen Nederland of binnen Europa? Op deze pagina vind je informatie over het reizen naar Nederland, het openbaar vervoerssysteem binnen Nederland, auto’s en hulp bij terugkeer naar het eigen land.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 28 september 2022

Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste informatie over reizen en vervoer.

Reizen van & naar Nederland

Het is mogelijk om gratis of voor een gereduceerd tarief te reizen binnen Europa en daarmee ook naar Nederland te reizen. Er zijn een aantal organisaties die je kunnen helpen bij het reizen naar Nederland. Kijk bij de subcategorie Tips voor reizen van & naar Nederland voor informatie.


Reizen binnen Nederland

In Nederland zijn er voor vluchtelingen een aantal mogelijkheden om te reizen met het openbaar vervoer. Bij aankomst in Nederland mag je onder bepaalde voorwaarden gratis Nederland inreizen met de treinen van de NS. Je mag vanaf 1 juni niet meer gratis Nederland doorreizen met het andere openbaar vervoer. Je moet een geldig vervoerbewijs, zoals een OV-chipkaart aanschaffen om met het openbaar vervoer te kunnen reizen. Onder de subcategorie Reizen binnen Nederland vind je hier meer informatie over.


Terugkeer

Er is nog steeds veel onduidelijkheid of tijdelijke terugkeer gevolgen heeft voor je verblijf in Nederland. Het wordt door VluchtelingenWerk Nederland nog steeds afgeraden om terug te keren vanwege de onveilige situatie in Oekraïne. Meer informatie staat onder de subcategorie Terugkeer.


Auto

Helaas is het niet mogelijk om een Oekraïens rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Wel kunnen vluchtelingen met een Oekraïens rijbewijs 185 dagen autorijden in Nederland. Voor meer informatie over het behalen van een Nederlands rijbewijs, verzekeringen en belastingen kun je terecht onder de subcategorie Auto.


Nederland permanent verlaten

Als je weggaat uit Nederland, vergeet dan niet deze stappen te volgen:

1. Schrijf je uit bij de gemeente

Je staat bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Als je uit Nederland vertrekt, moet je je uitschrijven uit de BRP. Dit doe je in de gemeente waar je woont. De gemeente geeft de uitschrijving door aan de IND.

2. Meld je vertrek bij de IND

Ben je al uitgeschreven uit de BRP? Dan hoef je het niet nog eens te melden aan de IND. Als je al weg bent en dit niet hebt gedaan, kun je dit alsnog doen via de IND. Iemand anders mag je vertrek ook melden. Dit kan een partner, werkgever of school zijn. Let op: als je je vertrek niet meldt, dan kun je een boete krijgen.

3. Lever je verblijfsdocument in bij de IND

Voordat je vertrekt uit Nederland, lever je het verblijfsdocument in bij de IND. Het verblijfsdocument is namelijk eigendom van de Nederlandse overheid.

4. Verlaat Nederland op tijd

Je moet Nederland op tijd verlaten. Dat betekent dat je vertrekt uit Nederland vóór de einddatum van de verblijfsvergunning die je nu hebt.

Meer informatie en documenten vind je op de website van de IND.