go back
REIZEN

Heb je vragen over reizen binnen Nederland of binnen Europa? Op deze pagina vind je informatie over het reizen naar Nederland, het openbaar vervoerssysteem binnen Nederland, auto’s en hulp bij terugkeer naar het eigen land.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: vrijdag 16 september 2022

Op deze pagina vind je informatie over de mogelijkheden om te reizen vanuit Nederland naar het buitenland en om weer terug te keren naar Nederland. Kijk voor meer informatie over reizen door de Europese Unie op de website van de Europese Commissie.

Mogen Oekraïners reizen in de vrije termijn?

Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Dit is de vrije termijn. Reizen naar andere EU-landen kan als je nog in je vrije termijn zit. Je mag dan maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Europese Unie zijn. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om in een ander EU-land bescherming te zoeken. Is je vrije termijn afgelopen en heb je nog geen bewijs van verblijf? Je mag dan reizen en terugkomen naar Nederland, maar dit is wel op eigen risico. De IND geeft je geen visum om terug te reizen naar Nederland.

Je verliest niet zomaar je Tijdelijke Bescherming. Je houdt hier tijdelijke bescherming zolang je dat niet in een ander land aanvraagt of een formulier tekent waarmee je een asielaanvraag intrekt. Schrijf je ook niet uit bij de BRP.


Mogen Oekraïners reizen zonder bewijs van verblijf?

Als je vrije termijn is afgelopen en je hebt nog geen bewijs van verblijf, dan reis je op eigen risico.

Als je een geldig biometrisch paspoort met een bewijs van verblijf hebt, dan mag je als Oekraïner reizen binnen de Europese Unie. Ook mag je op en neer naar Oekraïne reizen. Let op: krijg je een pasje in plaats van een sticker als bewijs van verblijf? Dan kan je hiermee niet reizen. Dit pasje is geen reisdocument.


Mogen Oekraïners reizen buiten de EU?

Buiten de EU reizen is op eigen risico. Je krijgt geen visum van de IND om terug te reizen naar Nederland. Ook niet als je straks een bewijs van verblijf hebt.


Mogen niet-Oekraïners reizen?

Heb je een andere nationaliteit dan de Oekraïense? Dan is reizen binnen en buiten de EU op eigen risico. Dat geldt ook wanneer je wel een bewijs van verblijf in Nederland en/of een geldig paspoort uit je land van herkomst hebt. De IND geeft je geen terugkeervisum, waarmee je kan aantonen dat je weer in Nederland mag zijn. Ook niet als je straks een bewijs van verblijf hebt.


Mogen vluchtelingen uit Oekraïne vanuit een ander EU-land naar Nederland reizen?

Als vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijke bescherming genieten, worden zij niet teruggestuurd naar een ander EU-land waar zij eerder verbleven. Oekraïners die voor 27 november 2021 al in een ander EU-land waren en pas daarna naar Nederland zijn gereisd, moeten waarschijnlijk wél terugkeren naar het EU-land waar zij eerder verbleven.


Welke documenten heb je nodig om te reizen?

Om te kunnen reizen heb je een reisdocument en een bewijs van verblijf (in de vorm van een sticker in je paspoort) in Nederland nodig. Een niet-biometrisch (Oekraïens) paspoort geldt niet als reisdocument. Het kan zijn dat een identiteitsbewijs zonder biometrie in de EU aan een grens over land wordt geaccepteerd, maar reizen daarmee is op eigen risico.


Wat zijn de gevolgen van reizen zonder bewijs van verblijf?

Als je nog geen bewijs van verblijf in Nederland hebt, raden wij aan om, indien mogelijk, niet naar het buitenland te reizen. Er zijn berichten dat sommige Oekraïners die voor een kort bezoek teruggegaan zijn naar Oekraïne zonder bewijs van verblijf in Nederland bij de grens van Polen worden tegengehouden.


Wat zijn de gevolgen van reizen voor het ontvangen van leefgeld en onderdak?

Het kan verschillen per gemeente wat de consequenties zijn van een tijdelijk verblijf in het buitenland voor het ontvangen van leefgeld en opvang bij terugkeer in Nederland. Vraag bij de gemeente waar je ingeschreven staat voor meer informatie.


Kan ik een reisverzekering afsluiten in Nederland?

Ja dat kan. Als je bent ingeschreven in de BRP en een zorgverzekering hebt afgesloten kan je meestal een reisverzekering afsluiten. Let wel op dat de voorwaarden voor het afsluiten van een reisverzekering per verzekeringsmaatschappij kunnen verschillen. Wil je een reisverzekering afsluiten? Neem dan contact op met een gewenste verzekeringsmaatschappij voor de specifieke voorwaarden.


Wat zijn de coronaregels voor inreizenden?

Een bewijs dat je bent gevaccineerd tegen COVID-19 of een negatieve test zijn geen vereisten om Nederland binnen te komen. Luchtvaartmaatschappijen kunnen wel een test- en/of vaccinatiebewijs eisen.


Bezoek ontvangen en bezoeken

Wil je bezoek ontvangen op een opvanglocatie of in een gastgezin of wil je zelf op bezoek bij iemand in een opvang of gastgezin? Kijk dan voor meer informatie op de pagina van onderdak.