Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Hotline support
Vrouw loopt met bagage naar het vliegveld

Terugkeer naar Oekraïne

Laatst gewijzigd: 8-6-2023 12:18
Deel dit artikel

Sommige vluchtelingen uit Oekraïne willen definitief of tijdelijk terugkeren naar hun thuisland. Terugkeer naar Oekraïne is op eigen verantwoordelijkheid en op eigen risico. Lees op deze pagina meer over terugkeren naar Oekraïne.

Dit moet je doen voor je Nederland verlaat

1. Schrijf je uit bij de gemeente

Als je uit Nederland vertrekt, schrijf je je uit in de gemeente waar je woont. Je vraagt bij de gemeente een bewijs van uitschrijving. Op dit bewijs wordt een nieuw adres ingevuld van het nieuwe land. Dit bewijs is belangrijk om mee te nemen naar het nieuwe land. 

Daarnaast moet je je uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). De gemeente geeft de uitschrijving door aan de IND. Als je al weg bent en je niet hebt uitgeschreven uit de BRP, kun je dit alsnog doen via de IND. Iemand anders mag je vertrek ook melden. Als je je vertrek niet meldt, dan kun je een boete krijgen.

2. Check je verzekeringen

Heb je in Nederland verzekeringen afgesloten? Controleer dan altijd de einddatum van de verzekering.

3. Je bankrekening stopzetten

Als je een bankrekening hebt bij een Nederlandse bank, vergeet dan niet contact op te nemen voordat je vertrekt. De bank zal jouw rekening stopzetten. De bank geeft aan tot wanneer je bij je Nederlandse rekening kunt.

4. Lever je verblijfsdocument in bij de IND

Lever je bewijs van verblijf in bij de IND, voordat je vertrekt uit Nederland.

Hulp van de Dienst Terugkeer & Vertrek bij terugkeer

De Dienst Terugkeer undefined Vertrek (DTundefinedV) ondersteunt je bij de terugkeer. Deze ondersteuning bestaat uit voorlichting en advies, ondersteuning bij het regelen van (vervangende) reisdocumenten en hulp bij het vervoer naar Oekraïne. Ook kan DTundefinedV je helpen met het bekostigen van (een deel van) de reis. De DTundefinedV biedt geen ondersteuning bij tijdelijke terugkeer naar Oekraïne.

Meestal gaat het om (bus)vervoer naar de Oekraïense grens. Van daaruit rijden er treinen en bussen naar Oekraïne. Lokale hulporganisaties in Polen kunnen helpen bij de doorreis.

Heeft dit artikel jou geholpen?