Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Hotline support

Permanente huisvesting

Laatst gewijzigd: 9-3-2023 04:17

Je kunt een woning te huren als je gevlucht bent uit Oekraïne en onder Tijdelijke Bescherming valt. Hier vind je informatie als je zelf een woonruimte wil huren in Nederland.

Zelf een woning huren

In Nederland is er een verschil tussen sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Huurwoningen in de vrije sector kunnen door iedereen gehuurd worden. In Nederland zijn er op dit moment minder beschikbare (huur)woningen dan het aantal woningzoekenden.

Het is belangrijk om te weten dat het op dit moment erg moeilijk is om een woning te huren. Door het woningtekort zijn huurprijzen erg hoog en kan het lang duren voordat je passende woonruimte hebt gevonden. Het woningtekort is een landelijk probleem. Het kan per stad of dorp verschillen hoe moeilijk het is om een woning te vinden. Over het algemeen is het moeilijker in (grote) steden dan in dorpen.

Let op: houd er rekening mee dat de kans dat je een vrijesectorwoning kunt huren, groter is dan de kans op een sociale huurwoning.

Aan deze eisen moet je voldoen als je wilt huren

Als huurder moet je aan bepaalde eisen voldoen. Welke eisen voor jou gelden, hangt af van wat voor soort woning je wilt huren. Zo gelden voor sociale huurwoningen soms andere eisen dan voor woningen in de vrije sector.

Soms stellen verhuurders in de vrije sector eisen die zij wettelijk niet mogen stellen. Als je twijfelt of de verhuurder dit soort eisen stelt, kun je contact opnemen met het Juridisch Loket.

Sociale huurwoningen
Huren in de vrije sector