Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Een rijtjeshuis in Nederland.

Permanente huisvesting

Laatst gewijzigd: 15-11-2023 20:21
Deel dit artikel

Je kunt een woning huren als je gevlucht bent uit Oekraïne en onder Tijdelijke Bescherming valt. Hieronder vind je informatie als je zelf een woonruimte wil huren in Nederland.

Zelf een woning huren

In Nederland is er een verschil tussen sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector. Huurwoningen in de vrije sector kunnen door iedereen gehuurd worden. Voor sociale huurwoningen gelden bepaalde voorwaarden. Je moet dan bijvoorbeeld een huisvestingsvergunning hebben.

In Nederland zijn er op dit moment minder beschikbare (huur)woningen dan het aantal woningzoekenden. Het is daardoor moeilijk om een woning te huren. Door het woningtekort zijn huurprijzen erg hoog en kan het lang duren voordat je passende woonruimte hebt gevonden. Het woningtekort is een landelijk probleem. Het kan per stad of dorp verschillen hoe moeilijk het is om een woning te vinden. Over het algemeen is het moeilijker in (grote) steden dan in dorpen.

Aan deze eisen moet je voldoen als je wilt huren

Als huurder moet je aan bepaalde eisen voldoen. Welke eisen voor jou gelden, hangt af van wat voor soort woning je wilt huren. Zo gelden voor sociale huurwoningen soms andere eisen dan voor woningen in de vrije sector.

Soms stellen verhuurders in de vrije sector eisen die zij wettelijk niet mogen stellen. Als je twijfelt of de verhuurder dit soort eisen stelt, kun je contact opnemen met het Juridisch Loket.

Huren in de vrije sector
Sociale huurwoningen
Verhuizen
Helpt dit artikel jou?