go back
WERK & INKOMEN

Heb je vragen over werk en inkomen in Nederland? Deze bronnen helpen je op weg.

Refugee Work logo

Je hebt talent, ervaring, doorzettingsvermogen, en wilt in contact komen met werkgevers

Aanmelden

Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 9 november 2022

Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste informatie over werk en inkomen.

Werken in Nederland

Je mag in loondienst werken zolang je recht hebt op Tijdelijke Bescherming. Verder moet je aan de volgende eisen voldoen:

Normaal gesproken moeten mensen uit een land buiten de Europese Unie een 'tewerkstellingsvergunning' hebben. Dit betekent dat de werkgever toestemming moet vragen aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) om een buitenlandse werknemer in dienst te nemen. Voor vluchtelingen uit Oekraïne is hiervoor een uitzondering gemaakt.

Wel moet een werkgever zo snel mogelijk aan het UWV melden dat hij een vluchteling heeft aangenomen. Meer informatie over werk vind je op de pagina Werken in Nederland.


Leefgeld

Sinds 1 april betaalt de Nederlandse overheid leefgeld aan vluchtelingen uit Oekraïne. Zolang je geen betaald werk hebt, heb je recht op € 260,- leefgeld per persoon per maand. Dit geldt zowel voor volwassenen als kinderen.

Gemeenten mogen een gedeelte van het leefgeld in natura uitkeren. Bijvoorbeeld in de vorm van maaltijden in opvanglocaties. Hierdoor is het mogelijk dat vluchtelingen in sommige gemeenten (veel) minder leefgeld krijgen uitbetaald dan in andere gemeenten.

Je hebt recht op een extra toelage als je bij een gastgezin woont. Check de pagina Leefgeld voor meer informatie.

Let op: je recht op leefgeld vervalt zodra je gaat werken. Ook als je parttime werkt. Gezinsleden die niet werken ontvangen nog wel leefgeld.


Werkplekken, stages en trainingen

Ben je op zoek naar werk, een stage, coaching of cursus? Kijk dan bij de subcategorieën Werkplekken & stages en Trainingen & cursussen.

Wil je meer informatie over werken in Nederland, of wil je advies voor het vinden van een baan? Bezoek dan de website werk.nl.


Voorkom uitbuiting via een uitzendbureau

Let goed op als je een arbeidscontract tekent via een uitzendbureau. Je loonstrook kan er anders uitzien dan die van je collega’s. Het kan voorkomen dat je niet krijgt waar je recht op hebt. Uitzendbureaus en bedrijven verzinnen trucs om jou voor zo weinig mogelijk geld aan het werk te zetten. Jij bent daarvan de dupe, want je krijgt bijvoorbeeld minder betaald dan je collega met hetzelfde werk. 

Het Juridisch Loket kan je helpen met het controleren van je contract. Je kunt één van de locaties bezoeken of telefonisch contact opnemen. Contactgegevens vind je op de website van het Juridisch Loket.

Ook vind je informatie om uitbuiting te voorkomen in deze flyer. De flyer is beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch.

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) heeft ook veel informatie over de rechten en plichten in Nederland. Deze website is beschikbaar in het Oekraïens.