go back
FINANCIËN

Op deze pagina lees je hoe je geld wisselt en een bankrekening opent.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: donderdag 27 oktober 2022

Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste informatie.

Betaalrekening

Het is belangrijk om een betaalrekening te hebben. Dit komt doordat de meeste werkgevers salaris niet meer contant uitbetalen. Ze storten het geld op je rekening. Ook is het op sommige plekken niet mogelijk om met contant geld te betalen. Je moet dan pinnen. 

Bij de meeste banken kun je een betaalrekening openen zolang je recht hebt op Tijdelijke Bescherming. Op de pagina Bankrekening openen vind je hier meer informatie over.


Verzekering

In Nederland is het in sommige gevallen verplicht om een verzekering af te sluiten. Als je bij een gastgezin verblijft, val je in de meeste gevallen onder de aansprakelijkheidsverzekering van het gastgezin. Verblijf je in een opvanglocatie? In dat geval zorgt de gemeente van de opvanglocatie voor de nodige verzekering. Er zijn dan wel bepaalde eigen risico’s van toepassing. Onder de subcategorie verzekering vind je de meest relevante informatie over verzekeringen in Nederland.


Hoge energierekening

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een maximale prijs op energie voor alle huishoudens. Door de Russische invasie van Oekraïne zijn de prijzen van gas en elektriciteit op dit moment erg hoog. Veel energiebedrijven hebben daarom het maandelijkse bedrag voor gas en energie elektriciteit al verhoogd. Als gevolg kunnen je maandelijkse kosten hoger uitvallen dan je gewend bent. Als je huurprijs inclusief gas, water en licht is, kan het zijn dat de verhuurder je maandelijkse huurprijs verhoogt door de opgelopen energiekosten. 

De overheid heeft de belasting op energie tijdelijk verlaagd en steunpakketten ingezet om de maandelijkse energierekening te verlagen. Zo probeert de overheid te voorkomen dat veel huishoudens de rekening niet kunnen betalen. Ook komt er een eenmalige toeslag voor mensen met een laag inkomen. Voor november en december 2022 ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand. Je krijgt deze toeslag ook als je energierekening lager is dan €190 euro per maand.

Voor vragen over het bedrag dat je moet betalen, kun je contact opnemen met jouw energieleverancier.


Hulp bij aanvragen van toeslagen

Heb je een lastige vraag over bijvoorbeeld belasting, uitkering of toeslagen? Of een probleem dat te maken heeft met wonen, onderwijs of werk? Sociaal raadslieden weten waar je recht op hebt. En bij welke organisatie je wat moet regelen. Je kunt een afspraak met de sociaal raadslieden van de gemeente maken. Je krijgt er gratis advies en hulp.

Kijk op de website van jouw gemeente of je een afspraak kunt maken met de sociaal raadslieden. Je kunt ook altijd telefonisch contact opnemen met de gemeente.


Geld wisselen

Vanaf 15 juni 2022 kunnen vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit eenmalig maximaal 10.000 contante hryvnia omwisselen (circa 310 euro). Zij kunnen daarvoor terecht bij vestigingen van GWK Travelex. Het gaat hierbij ​om bankbiljetten van UAH 100 of hoger. Voor meer informatie zie de subcategorie Geld wisselen.