go back
FINANCIËN

Op deze pagina lees je hoe je geld wisselt en een bankrekening opent.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: vrijdag 23 september 2022

Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste informatie.

Geld wisselen

Vanaf 15 juni 2022 kunnen vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit eenmalig maximaal 10.000 contante hryvnia omwisselen (circa 310 euro). Zij kunnen daarvoor terecht bij vestigingen van GWK Travelex. Het gaat hierbij ​om bankbiljetten van UAH 100 of hoger. Voor meer informatie zie de subcategorie Geld wisselen.


Betaalrekening

Bij veel banken in Nederland is het voor vluchtelingen uit Oekraïne mogelijk om een betaalrekening te openen. Hiervoor heb je een Oekraïens biometrisch paspoort of identiteitsbewijs nodig en in de meeste gevallen een burgerservicenummer (BSN). Kijk bij de subcategorie bankrekening openen bij welke bank jij een betaalrekening kunt openen. Let op: heb je geen Oekraïens biometrisch paspoort of identiteitsbewijs? Onder de subcategorie Betaalrekening openen met een afwijkend identiteitsbewijs vind je informatie over hoe je in dit geval een bankrekening kan openen.


Verzekering

In Nederland is het in sommige gevallen verplicht om een verzekering af te sluiten. Als je bij een gastgezin verblijft, val je in de meeste gevallen onder de aansprakelijkheidsverzekering van het gastgezin. Verblijf je in een opvanglocatie? In dat geval zorgt de gemeente van de opvanglocatie voor de nodige verzekering. Er zijn dan wel bepaalde eigen risico’s van toepassing. Als je gaat werken moet je daarnaast ook een zorgverzekering afsluiten. Onder de subcategorie verzekering vind je de meest relevante informatie over verzekeringen in Nederland.


Leefgeld

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld van de Nederlandse overheid. Volwassenen en kinderen krijgen €260 per maand per persoon.Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, ontvangen naast het leefgeld een extra toelage. Volwassenen ontvangen €215 per maand, kinderen € 55. Wanneer een vluchteling inkomsten uit arbeid heeft, wordt het leefgeld stopgezet. Gezinsleden die niet werken ontvangen dan nog wel leefgeld. Meer informatie over hoe je leefgeld ontvangt vind je onder de subcategorie leefgeld.


Hulp bij aanvragen van toeslagen

Heb je een lastige vraag over bijvoorbeeld belasting, uitkering of toeslagen? Of een probleem dat te maken heeft met wonen, onderwijs of werk? Sociaal raadslieden weten waar je recht op hebt. En bij welke organisatie je wat moet regelen. Je kunt een afspraak met de sociaal raadslieden van de gemeente maken. Je krijgt er gratis advies en hulp.

Kijk op de website van jouw gemeente of je een afspraak kunt maken met de sociaal raadslieden. Je kunt ook altijd telefonisch contact opnemen met de gemeente.