Hotline support
go back
ONDERDAK

Heb je vragen over (het vinden van) opvang of permanente woonruimte? Op deze pagina vind je informatie over wat je het beste kunt doen als je onderdak zoekt in Nederland.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: maandag 23 januari 2023

De Nederlandse overheid regelt op verschillende manieren onderdak voor Oekraïense vluchtelingen. Hieronder lees je daar meer over.

Doorverwijzing naar een opvanglocatie

Ben je nieuw in Nederland en heb je geen slaapplek bij vrienden of familie? Dan zorgt de Nederlandse overheid ervoor dat je wordt opgevangen. Er zijn op dit moment vier grote aanmeldlocaties in Nederland. Vanaf een aanmeldlocatie word je geholpen met het vinden van een opvangplek, eten en medische zorg.

Meld je bij één van onderstaande locaties voor een doorverwijzing naar een opvanglocatie waar plek is:

Houd er rekening mee dat er geen garantie is dat je wordt opgevangen binnen de gemeente die jouw voorkeur heeft. Bijvoorbeeld doordat binnen die gemeente geen opvangplekken beschikbaar zijn.


Gemeentelijke opvanglocatie

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen. Hiervoor richten zij noodopvanglocaties in, waaronder leegstaande kantoorpanden. In veel gemeenten is een groot tekort aan opvangplekken. Daarom wordt vaak de hulp van hotels ingeschakeld. Hierbij kan het hotel voor eten, drinken en onderdak zorgen. 

Het kan zijn dat je minder leefgeld krijgt uitgekeerd in de gemeentelijke opvang dan bijvoorbeeld een gastgezin. Dit komt doordat de gemeente een deel van het leefgeld in natura mag uitbetalen. Bijvoorbeeld in de vorm van eten en drinken. Hierover lees je meer op de pagina over leefgeld.


Logeren bij een gastgezin

Je kunt ervoor kiezen om tijdelijk bij een gastgezin te verblijven. Dit kun je regelen via RefugeeHomeNL. RefugeeHomeNL is een initiatief van de overheid en maatschappelijke organisaties om vluchtelingen uit Oekraïne een veilig thuis te bieden bij Nederlandse families. Kijk op de website van RefugeeHome voor meer informatie.


Aansprakelijkheidsverzekering (WA)

Verblijf je in een gemeentelijke opvanglocatie? Dan hoef je géén aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je bent verzekerd via de gemeente. Wel zijn hierbij voorwaarden en eigen risico's van toepassing. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente waarin je in verblijft. 

Logeer je bij een gastgezin? In de meeste gevallen is het niet nodig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit komt doordat je tijdelijk bij het gastgezin verblijft en dus als logé bent meeverzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering van je gastgezin.

Huur je een eigen woning? Dan is het belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Meer informatie vind je op de pagina Verzekeringen.


Op bezoek gaan en bezoek ontvangen

Als jij of je familie naar Nederland komt voor een bezoek of doorreis, is het niet mogelijk om gebruik te maken van gemeentelijke opvang en/of leefgeld. Als je zelf in een gastgezin verblijft, kun je natuurlijk met je gastgezin bespreken of je bezoek daar mag overnachten. Een gastgezin is niet verplicht om je (familie)bezoek te ontvangen.  

Wil je op bezoek gaan bij iemand in een opvanglocatie? Informeer dan eerst bij de opvanglocatie of dit mogelijk is.


Inschrijven zonder woonadres

Als je geen eigen woonadres hebt waar je je kunt registreren, moet de gemeente je inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld het adres van het gemeentehuis zijn. Neem contact op met je gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.